Още по темата Доц. Михаил Иванов: Промените в Закона за

...
Още по темата Доц. Михаил Иванов: Промените в Закона за
Коментари Харесай

Да мълчиш от страх

Още по тематиката
Доц. Михаил Иванов: Промените в Закона за вероизповеданията основават цивилизационен разлом

Експертът по етнически и демографски въпроси за противоречивите и дискриминиращи законови промени в изявление за " Капитал "
18 окт 2018
Признаването на украинската черква заплашва с разединение православния свят

Руската православна черква прекрати връзки с Вселенския патриарх Вартоломей и заплаши със схизма поради Украйна
16 окт 2018 Решението на Вселенската патриаршия да признае украинската черква за независима от съветската е изненадващо самоуверено и с много съществени последици в няколко направления. То е преди всичко много мощен сигнал към хората в Украйна, че битката им за самостоятелност от Москва има освен политически, само че и духовни причини. С този ход Истанбулската патриаршия нанесе и сериозен удар по режима на Путин.

Русия през последните години се пробва да употребява православието като опция на западния демократизъм и с това да сътвори идеологическа основа на имперските си упоритости да се върне в рамките на тогавашната си сфера на въздействие. Новата съветска визия предвиждаше обединяването на православните нации върху положителните остарели фамилни полезности - дамите са, с цел да раждат деца, хомосексуалността е колосален грях, а човешките права - новата световна разкол.

Решението на Вселенската патриаршия за Украйна в този момент лишава от Русия освен упоритостите й да се трансформира в Третия Рим, само че и голяма територия, върху която тя има въздействие. Нещо повече - лишава й дома, в който тя се е родила. Първата съветска страна е зародила точно към Киевска Рус.

За православието и християнството като цяло това е събитие от исторически мащаб. Ако Русия извърши заканите си за ерес, това ще е най-голямото религиозно разделяне от епохи насам.

Ударната вълна от решението за признание на самостоятелна украинска черква няма по какъв начин да подмине България. Тази седмица тематиката към този момент влезе в политическо обращение, откакто Волен Сидеров (отдавна пряк представител на Москва за България) стартира да подлага на критика държавното управление и съдружния си сътрудник Валери Симеонов, че не застават на съветска страна.

По-интересна е обаче позицията на Българската православна черква. Тя реши към този момент да не заема никаква страна. Светият синод избра комисия, която да се занимае с въпроса. Това, уви, е неприлично.

Българската православна черква е била в ситуацията на украинците. Руската черква в центъра на столицата е издигната точно с цел да нямат общение съветските емигранти с " българските схизматици и еретици ". Ние поносим схизма до 1945 година с тежка политическа цена за царството.

Да не взимаш страна в дребни разногласия от време на време може и да е умно решение. Има моменти в историята обаче, както е този с украинската черква, когато отводът да се определиш наподобява единствено като боязън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР