Още по темата Доставките на Volkswagen в Европа рязко се

...
Още по темата Доставките на Volkswagen в Европа рязко се
Коментари Харесай

Чуждестранните автокомпании са разтревожени от забавящия се китайски пазар

Още по тематиката
Доставките на Volkswagen в Европа внезапно се намаляват

Причините са в нуждата от нови проби поради условията за нездравословни излъчвания на Европа и комерсиалната война
9 окт 2018
Китай се пробва да притегли повече задгранични вложители с данъчни облекчения

Така Пекин се пробва да компенсира отрицателните резултати от комерсиалната война
3 окт 2018
Германските производители на коли тестват самостоятелни модели в Китай

Производителите на коли по целия свят създават системи за самоуправление, само че може да бъдат принудени да създадат отстъпки, с цел да оперират в Китай
26 сеп 2018
Първият електрически модел на Nissan от завода в Китай излезе на пазара

Sylghy Zero Emission се предлага на налична цена и е композиция от Nissan Leaf и най-продавания седан в Китай
29 авг 2018 Китайският авто пазар се забавя след три десетилетия агресия. По всичко проличава, че септември ще е трети следващ месец на намаляващи продажби. Това тревожи доста задгранични автомобилни производители, за които Китай е най-доходоносният им пазар, написа Financial Times. Забавянето се дължи освен на комерсиалната война със Съединени американски щати, а и на редица структурни фактори.

Забавяне в продажбите

Китай е най-растящият авто пазар в света, като през предходната година на него са продадени 29 млн. транспортни средства против 17 млн. в Съединени американски щати. Продажбите към този момент са записали спад през осемте месеца по отношение на същия интервал през предходната година и се предвижда същото и за към момента непълните данни от септември. Ръстът на пазара в Китай е основен за резултатите на множеството западни и задгранични производители, които съгласно McKinsey са направлявали 62% от китайския пазар през първата половина на 2018 година

Китайските продажби на GM са спаднали с 15% през последните три месеца, а Volkswagen записаха намаляване от 11% през септември на годишна база. Китайският пазар е най-важният и за двете компании. Volkswagen, GM, и Nissan генерират към една четвърт от облагите си преди налози от Китай, до момента в който за BMW и Mercedes-Benz надминава 40%, отбелязва FT. От Jaguar Land Rover са отчели фрапантното намаляване на продажбите от 46% през септември.

Несигурност на потребителите

Потребителските настроения в страната са ниски заради общия спад на китайската стопанска система около комерсиалната война със Съединени американски щати и неприятното показване на локалните фондови тържища. Докато приходите на потребителите още не са почнали да спадат, следи се въодушевление на изчакване и неустановеност, което доста визира по-големи покупки като тези на коли. Самите мита обаче нямат директна връзка със забавянето на автомобилния пазар, защото единствено 5% от предлаганите колите в Китай се внасят.

Пренасищане и споделени услуги

От друга страна, на разположение са и значими фактори в самата автомобилна промишленост. Продажбите на коли в огромните градове мощно са намалели през последните няколко години заради засищане с коли. Китайските управляващи се пробват да забавят покупката на нови коли в градовете, като вкарват скъпи лотарии с стеснен брой нови регистрационни номера.

Поради това основните купувачи на нови коли са от провинцията и по-малките обитаеми места. В същото време обаче, недвижимата благосъстоятелност в по-малките градове продължава да нараства, което кара потребителите да заделят пари за апартамент, а не за транспортно средство. Скъпият нефт също отхвърля доста евентуални купувачи.

Продажбата на коли на втора употреба също набира мощ в Китай и има всички предпоставки да продължи да се усилва. В момента междинната възраст на колите в приложимост в Китай е единствено 4.6 години, а на остаряло предходната година са били продаде 12.4 млн. коли по отношение на единствено 2.7 млн. преди 10 години. Не на последно място се е увеличен и пазарът за споделени или наети пътувания, като за последната година споделените услуги са имали 500 млн. клиенти.

С устойчиви изгледи за връщане към растеж

Всички тези фактори в композиция удрят облагите на задграничните производители. Според данни от Световната банка обаче, в Китай единствено 144 на 1000 души имат транспортно средство по отношение на 500 в Япония и 360 в Южна Корея. Това основава предпоставки за завръщане към растеж, стига автомобилният пазар да не навлезе в прекомерна суматоха.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР