Още по темата Досегашният министър на икономиката Михай Тудосе е

...
Още по темата Досегашният министър на икономиката Михай Тудосе е
Коментари Харесай

Провален министър е предложен за премиер на Румъния

Още по тематиката

Досегашният министър на стопанската система Михай Тудосе е предлагането на ръководещата коалиция за нов министър председател на Румъния, оповестяват румънските и международните осведомителни организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Ръководството на ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) заседава през днешния ден преди консултациите при президента Клаус Йоханис и реши да предложи Михай Тудосе (50 г.) за нов министър председател. Тудосе е заместник-председател на СДП, бе министър на стопанската система в държавното управление на Сорин Гриндяну и е заемал този пост към година и по време на ръководството на Виктор Понта.

По-малкият съдружен сътрудник в ръководството - Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ), също поддържа кандидатурата на Тудосе. Лидерът на СДП Ливиу Драгня, представен от Reuters, разгласи пред медиите, че в случай че Йоханис утвърди номинацията, в Букурещ ще има държавно управление до четвъртък вечерта.

Двете партии от ръководещата коалиция смъкнаха от власт с избор на съмнение държавното управление, което самите те сформираха преди шест месеца. Социалдемократите и техните сътрудници от АЛДЕ разполагат с болшинство в Народното събрание, което бе разтърсено около вота на съмнение, провокирал вътрешнопартийни дрязги в редиците на социалдемократите.

Информационният уебсайт " Зиаре " отбелязва, че съгласно оценката за работата на държавното управление, която бе употребена като претекст за вота на съмнение, Михай Тудосе не е извършил нито една мярка от набелязаните в неговия сектор. Основното обвиняване на социалдемократите на Драгня към сваления министър председател Сорин Гриндяну беше, че не е свършена задоволително работа по детайлите от програмата на кабинета. Изданието " Ромъния либера " показва за Тудосе 17 неизпълнени ограничения, две отчасти изпълнени и нула осъществени. Сред тях е привличането на задгранични вложения и работата на Суверенния фонд за развиване и вложения, изискван категорично от Ливиу Драгня.

При президента опозиционните партии ще изискат от Йоханис предварителни парламентарни избори, само че този вид мъчно ще се реализира, написа вестник " Адевърул ". Би трябвало Йоханис да пренебрегва предлагането на СДП и той да номинира министър председател, който пък да бъде отритнат не един, а два пъти от Народното събрание. Така на доктрина би могло да се стигне до разформироване на Народното събрание и предварителни избори, само че е малко евентуално, написа " Адевърул " и припомня, че опозиционните партии не разполагат с болшинство, даже в случай че бъдат подкрепени от Демократичния съюз на унгарците в Румъния и групата депутати от националните малцинства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР