Още по темата: Домоуправители питат кмета: Къде да намерим архивите

...
Още по темата: Домоуправители питат кмета: Къде да намерим архивите
Коментари Харесай

Горещият картоф с паспортите на сградите отива в Общината

Още по тематиката: Домоуправители питат кмета: Къде да намерим архивите за старите здания

Всички здания у нас би трябвало да получат механически паспорт до края на 2022 година Срокът беше продължен за четвърти път, откакто през 2015-а Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) предложи промени в наредбата за паспортизация на старите здания държавна, общинска и частна благосъстоятелност.

Кметът може да разпореди правенето на паспорт от името на Етажната благосъстоятелност.

Изготвянето на документите варира от 1,5 до 5 лв. за квадрат.

Блоковете ще се обследват и там, където е нужно, ще се вършат нужните интервенции.

Мотивът за забавя​нето гласеше, че първо би трябвало да се види какъв брой здания са утвърдени за саниране по националната стратегия за енергийно възобновяване, защото те автоматизирано получават механически паспорт след проучване. В Пловдив обаче те са едвам 72 - оскъдна цифра на фона на хиляди остарели блокове, които би трябвало да се снабдят с механически паспорти единствено за три години.

За паспортизацията ще е нужна войска от инженерни компании и голям финансов запас, предизвестяват специалисти. Според тях точно по тези аргументи срокът до 2022 година няма да бъде спазен. Възможностите са две - или да бъде продължен за пети път, или горещият картоф да бъде трансфериран на Общината.

В закона е записано, че след приключване на периода кметът може да разпореди правенето на паспорт от името на Етажната благосъстоятелност и след това да си вземе парите по правосъден път. За да не се стига до тази последна мярка, специалистите поучават домоуправителите да не губят време, а да започват процедурата още в този момент.

Сумата обаче не е дребна - сред 1,5 и 5 лв. за квадрат. Който се е занимавал с ръководство на етажна благосъстоятелност, знае какво значи да накараш фамилиите от цялостен един блок с 4 входа да дадат сред 300 и 500 лв., кахърят се домоуправителите.

Страхът на хората идва от огромния разход, който им следва. Фирмите пък се чудят по какъв начин ще насмогнат с вълната от хиляди остарели здания, които ще се паспортизират в последния миг. „ Ние сме като студентите ​- оставяме за деня преди изпита всички въпроси от конспекта. А и това не е едностранен акт -инициативата за разяснение на методологията по издаване на механически паспорт трябваше да пристигна от Общината ”, уверен е изпълнителният шеф на „ Пловдивинвест ” инж. Петър Попов. По думите му, паспортизацията визира всеобщо постройките отпреди 1999 година. За строените по-късно наложително се издава паспорт още преди въвеждането им в употреба.

Въпреки това проблем има и при някои жилищни обекти, построени след 1999 година Те са с паспорти, които би трябвало да са в три хартиени екземпляра - единият е в районното кметство, в случай че постройката е под 15 метра, или в огромна община, в случай че е над тази височина. Другият е в РДНСК, а третият би трябвало да бъде даден на притежателите. Строителните компании обаче всеобщо се ослушват, когато би трябвало да връчат документа на живеещите в блока. Те нямат интерес от това, защото, в случай че един ден тръгнат гаранционни искания, паспортът ще послужи като доказателство за строителните им гафове, описват ръководители на Етажната благосъстоятелност.

Когато започват процедура по издаване на механически паспорт, те би трябвало да са наясно, че им следва да минат през „ пъкъла на домоуправителя ”. Първата стъпка е да съберат на едно място всички притежатели на жилища в блока. Те, на собствен ред, би трябвало да гласоподават сума от 300 до 500 лв. за апартамент. На сходни събрания обаче постоянно има няколко души, които споделят, че няма да платят.

И това надалеч не е всичко. Щом се съберат парите, стартира техническото проучване на постройката. Първо се изследва дали тя има планова документи. Много притежатели не я пазят. Тогава компаниите вършат изцяло снимане етаж по етаж. И наблюдават има ли градивна интервенция. „ Блоковете се преглеждат и образно и там, където е нужно, се вършат нужните интервенции - заварки на арматури. Конструктивното проучване дава и наставление за подсилване ”, изяснява инж. Попов. Той помни случай с блок в Смолян, на който е обещано наставление за подсилване, а ремонтът след това е изработен напълно за сметка на притежателите.

При здания с нарушена структура законът е явен - районното кметство издава заповед в избран период тя да се възвърне. А в случай че стотици притежатели по едно и също време откажат да създадат това? Кметът би трябвало да тръгне по правосъден ред да ги принуди. „ Ако е казано, че ние би трябвало да го създадем - ще го създадем ”, зарече се зам.-кметът по " Общинска благосъстоятелност, устройство на територията, строителство и вложения " Йордан Калев. Общината обаче няма финансов запас да подхване стотици каузи по едно и също време. Следващият кмет ще лудне, предсказват професионалните домоуправители.

Според тях обстановката ще е най-доходоносна за частните правосъдни реализатори, които ще " цедят " притежателите на жилища по силата на насилственото събиране.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР