Още по темата: Детски град на Младежкия и мост над

...
Още по темата: Детски град на Младежкия и мост над
Коментари Харесай

Вместо мост над Марица - 2 пейки и инсталация от стара врата

Още по тематиката: Детски град на Младежкия и мост над Марица - единствено на книга Защо останахме без Детски град на Младежкия рид

Архитектурното студио на Калтвасер и Ронц трябваше да прокара с локални занаятчии краткотраен мост над Марица в „ Столипиново ”, посредством който алегорично да се основат връзки. Но мост няма да има.

Според първичната концепция, утвърдена с аплаузи от визионерите в Общинска фондация " Пловдив 2019 ", той трябваше да е резултат от втори план на немците, с изключение на Детския град - „ Изграждаме дружно: Да се учим от " Столипиново ”. Идеята, с която студиото печели още 345 000 лева /колкото и за Детския град на Младежкия хълм/, предвиждаше „ сложно взаимоотношение на влиятелното архитектурно студио с общността в " Столипиново ", с даденостите на квартала и реката за създаване на краткотрайни структури, които да играят ролята по едно и също време на културни хъбове и на символни уреди и да основават връзка сред изолирания квартал и останалата част от града, в това число дървен мост над Марица ”. Комисията от фондация „ Пловдив 2019 ” прецизира, че планът не е част от апликационната книга, само че „ съдържа максимален капацитет да спомогне за осъществяването на два от главните критерии на самодейността -

европейско измерение и включване на жители ”.

Проектът влиза в платформа „ Сливане ”, клъстер „ Махала ”. Философията му след това е доразгърната по този начин: „ Ангажирани в своите мрежи и в разнообразни занаятчийски действия, жителите на квартала са основали минифабрики от всевъзможен тип. Създали са културен живот и лична стопанска система, основана на импровизация, внушителна досетливост, надарено занаятчийство и голямо общностно възприятие. Екипът на плана употребява това локално умеене и дружно с общността основава архитектурна интервенция, която свързва Столипиново с Пловдив. Почти изцяло отделени от заобикалящия ги град, хората от квартала са мощно свързани със свои родственици в Западна Европа. Проектът ще разобличи общоприетите стандарти във възприемането на ромската общественост и ще насърчи междукултурното другарство посредством методите на изкуството ”.

В този развой Калтвасер и Ронц още веднъж не вземат участие директно, а единствено като създатели на концепцията.

На ход за реализацията е Гьоте институт, който е избрал за водеща организация „ Ателие 3 ”, а Сдружение „ Детска архитектурна работилница ” партнира. Организациите са оповестили, че събират фотоси на мебели за изхвърляне, които да претворят в отворени ателиета от април до есента. Няколко са минали. В работилницата на дърводелеца Берул и ковача Здравко остаряла врата е превърната в апаратура. Друга към този момент е плот на маса, която с две пейки е сложена против супермаркет като „ място за срещи ”.

„ За майсторите ни описа Геника Байчева от „ Открити пространства ”, която от 2015 година работи по антропологично проучване в " Столипиново ". Тези дърводелци, стругари, железари, строители, шивачи, бръснари умеят да вършат красиви неща, само че остават непознати. Това беше капацитет, който да разкрием. Геника ни срещна с Берул и Здравко, разказахме им за нашите хрумвания. Сработихме се и сътворяваме все по-голям екип ”, изясни Доника Георгиева от „ Ателие 3 ”.

Макар на видеата от акциите да се виждат неколцина участници, тя твърди, че са се присъединили разнородни хора,

дори от Австрия, Испания, Италия, Франция, Унгария, Съединени американски щати - младежи, на които им е забавно гетото. Заразили и локалните.

В тридневен дизайн уъркшоп в СКЛАД са генерирани хрумвания за облагородяване на ул. „ Крайна “. Трябва да се осъществят от 12 до15 септември и от 3 до 6 октомври. „ Ще ремонтираме детски уреди, ще изградим места за сядане, заслон и арт апаратура. Ще работим с метал, дърво, бетон - от грубата структура, през фините елементи до артистичните украшения ", споделя Георгиева. Запитана до каква степен осъщественото съответствува с концепцията, отвърна: „ Това е развой с разнородни цели: да изградим екип с майсторите; да осъществяваме градски артистични съоръжения (Вратата, Масата с пейки, Стативите); да преизползваме новаторско мебели и строителни елементи; да въвлечем разнообразни хора; да разтеглим знанията и уменията им. Вярваме, че съумяваме ”.

А нека. Ама едва ли...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР