Още по темата: Детски град на Младежкия и мост над

...
Още по темата: Детски град на Младежкия и мост над
Коментари Харесай

Защо останахме без Детски град на Младежкия хълм

Още по тематиката: Детски град на Младежкия и мост над Марица - единствено на книга

Идеята за Детски град претърпя съществена промяна от кандидатстването на Пловдив за ЕСК до реализацията през днешния ден. В какво се трансформират фантазиите?

Намерението, заложено в апликационната форма, бе Младежкият рид да се трансформира в същински Детски град с инфраструктура, в която Детската железница да се употребява като превоз. Селището трябваше да се ръководи от кмет хлапе, а за възрастните да има Родителска градина. Атрактивната концепция бе измежду гвоздеите в плана за Пловдив 2019, с който спечелихме семейството.

Още не бяхме измили чашите от шампанското, когато стана ясно, че в този тип Детският град е фантазия - поради ограничаващите режими в региона на Младежкия рид, който е естествена забележителност. Всеки въпрос по какъв начин тъкмо ще се осъществя този план, се отбиваше с пояснения, че се работи поетапно. Междувременно до сходно развиване се стигна и по други две основни хрумвания - за Тютюневия град и остров Адата, който пък трябваше да стане Република на изкуството с консулство на брега за визи и лодки по Марица, с които да си стига до ателиетата.

До някакво развиване въпреки всичко се стигна, когато предишното лято по втората отворена покана на фондация „ Пловдив 2019 ” постъпи предложение от студиото на немските архитекти Мартин Калтвасер и Майк Ронц. „ Проектът предлага развиване на концепцията, разказана в апликационната книга на Пловдив 2019, за изграждане на краткотраен Детски град на Младежкия рид. Кандидатстващата организация е известно архитектурно студио от Германия с огромен опит в изкуството в градска среда и работа с общности. Изявата им Пловдив дава неповторима опция за локалните представители на професионалната общественост за взаимоотношение при реализацията на плана и придобиване на нови пълномощия и опит ”, е аргументацията на комисията, която утвърди плана и отпусна 345 000 лева

На 5 септември 2018 година, когато Пловдив означи 5 година от спечелването на семейството, той отново бе измежду акцентите в сборника от 85 стр. с основни събития в програмата. Там планът към този момент бе разказан като „ артистична интервенция в градска среда ”: „ Авторите имат дълготраен опит в основаване на здания и съоръжения от рециклирани материали и ще поканят децата от Пловдив да вземат участие с тях в построяването на Детски град. Той ще е в подножието на най-високия от пловдивските хълмове - Младежкия. Под вещото управление на професионалните архитекти децата ще вземат участие в градското обмисляне като строители и архитекти. За 3 седмици ще повдигнат техен личен град от дърво, рециклирани строителни и индустриални материали, дарени от семействата на Пловдив. Те ще претворят на процедура концепцията на „ junkitecture ” (боклутектура) - композиция на британски от думите архитектура и боклук, дрипа, която основава устойчива архитектура от отпадък ”.

Година по-късно, когато планът към този момент е в ход, Калтвасер и Ронц ги няма в Пловдив. Вместо тях на поляните под Младежкия рид са запалянковци от Сдружение „ Детска архитектурна работилница ”. От фондация „ Пловдив 2019 ” изясняват, че в последния миг създателите на концепцията са декларирали, че ресурсите и времето няма да им разрешат да осъществят концепцията си. Не е подписан контракт и не е платена плануванаъа сума. С реализацията на концепцията им се е заел Гьоте институт, който избрал за сътрудник неправителствени организации. „ Марица ” не получи отговор какъв е към днешна дата бюджетът. Фондация „ Пловдив 2019 ” изясни, че взе участие единствено с резидентни жилища, логистика, връзки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР