Още по темата Депутатите от Бундестага се възмутиха от заплахите

...
Още по темата Депутатите от Бундестага се възмутиха от заплахите
Коментари Харесай

Ханделсблат: САЩ играят със скрити карти за Северен поток 2

Още по тематиката Депутатите от Бундестага се възмутиха от заканите на...

Битката на Съединени американски щати против газопровода " Северен поток 2 " става все по-странна. Но и последното обостряне посредством заплашителното писмо на американския дипломат в Берлин, изпратено да немски компании, най-вероятно няма да промени гледната точка на Германия да продължи да се бори за реализирането на плана.

Американците играят със скрити карти. Внушават, че ставало въпрос за спасяването на Европа от лапите на Путин. При деликатно вглеждане главният им мотив не устоя – " Северен поток 2 " увеличавал зависимостта на Европа от съветски газ. Съвсем друго е значимо за Съединени американски щати, изяснява изданието.

Според прогнозата на експерти през идващите 10 години Съединени американски щати ще заемат трета позиция като експортьор на полутечен природен газ. Големите находища от шистов газ обезпечават преференциално доставяне с гориво на личната им промишленост. А при втечнена форма е налице и капацитет да се трансформира в експортен шлагер. Трябва единствено да се открият подобаващите пазари.

В това отношение американските компании, подкрепяни от държавното управление, имат опит. Примерно американски концерни лобираха за експорт на LNG за Полша. Резултатът е дълготраен контракт за доставки. Така Полша, която е неприкрит зложелател на " Северен поток 2 ", в бъдеще ще внася LNG от Съединени американски щати. С огромно наслаждение американски компании биха доставяли от горивото и на немски клиенти. Естествено че доставки на газ от Русия е скучен съперник.

Не е инцидентно, че един от получателите на заплашителното писмо на американския дипломат в Германия Гренел е шефът на BASF (най-големия немски химически тръст – б. р.). От извънреден интерес за BASF е преференциално доставяне с газ и ето за какво взе участие при финансирането на " Северен поток 2 ". Който в тази връзка заплашва концерна, той улучва мъчително място. За химическата промишленост природният газ е значима суровина. От десетилетия браншът в Германия се радва на сигурни и преференциални доставки на съветско гориво. Според специалисти единствено чрез " Северен поток 2 " годишно в Европа ще се икономисват до три милиарда евро.

Американският LNG е доста по-скъп от съветския. Ако не се построи " Северен поток 2 ", промишлеността ще е принудена да купува LNG или други скъпи други възможности, което би било удар върху конкурентността на европейските компании и косвена поддръжка за стопанската система на Съединени американски щати.

Няма рационални причини

Не устоя аргументът на американците, че " Северен поток 2 " поставял Украйна на колене. Първо – от години Украйна не купува газ директно от съветски източници. По заобиколни пътища през други страни съветският газ доближава до Украйна. Второ – заради потенциала си " Северен поток 2 " няма да е в положение да измести транизитирането на газ през Украйна. Дори съветската страна е уверена в нуждата и в бъдеще да транзитира газ за Европейски Съюз през Украйна.

Не е правилно и внушението на американците, че цяла Източна Европа била срещу " Северен поток 2 ". Примерно в Чехия доста добре знаят, че ще завоюват от газопровода. Тръбата никога няма да се строи, с цел да могат германците да обезпечат доставките си на газ в прорез с ползите на съседките си. Според всички досегашни прогнози единствено част от газа от " Северен поток 2 " ще се изразходва в Германия. Голяма част ще се насочва към Чехия.

" Северен поток 2 " ще докара до спомагателна ликвидност на пазара и ще стабилизира снабдяването с газ. Все повече се топи капацитетът на изнудването. Ако в миналото Русия би затворила газовия кран, то LNG доставките биха били скъпа опция. И цялостният енергиен комплекс е за " Северен поток 2 ". Нуждата от газ в Европа няма да намалее, а в средносрочна вероятност най-вероятно ще се усили или най-малкото ще стагнира.

Това се отнася и до Германия. Последната АЕЦ в страната ще бъде спряна през 2022 година, в най-скоро време следва и загърбването на въгледобива. Празнината би трябвало да бъде запълнена и в тази ситуация, газът е единствената опция. Трябва да се добави и фактът, че Холандия, третият по величина снабдител на газ за Германия, реши да понижи индустриалните потенциали с две трети, а през 2030 година и напълно да се откаже от добива. Нужна е опция.

Защо Русия по този начин скандално се намеси в Украйна? И за какво бе скорошната проява на мощ в Азовско море, целеустремено тъпчене на правила и правила, с което наля вода във воденицата на Съединени американски щати? Всичко това остава като тайната на Путин. Би било по-лесно да се лобира за " Северен поток 2 ", в случай че Путин би работил по-рационално.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР