Още по темата: Чумата покоси диво прасе и в Перущица

...
Още по темата: Чумата покоси диво прасе и в Перущица
Коментари Харесай

Проверяват още 23 села в Пловдивско за незаклани прасета

Още по тематиката: Чумата покоси диво прасе и в Перущица

Още 23 села в Пловдивско ще бъдат тествани за незаклани свине до края на седмицата. Това стана ясно на съвещание на Областната епизоотична комисия, което се организира в Областната администрация.

На срещата беше предоставена информация от инспекциите, които представители на Областната дирекция по сигурност на храните (ОБДХ) направиха след периода за непринудено осъществяване. По данни на доктор Чавдар Чавдаров, обектите вид „ заден двор “, попадащи в 20 км. санитарни зони са ситуирани в 74 обитаеми места. До момента са тествани 51 обитаеми места и 1092 обекта, като е установено доброволното осъществяване на заповедта в по-голямата част от тях. Доброволно са заклани 2184 свине. Броят на незакланите свине е 73, а на техните стопани са направени 29 наставления за непринудено заличаване.

От ОБДХ разясниха, че няма отрицателно конфигурация и осъществяването на ограниченията ще бъде изпълнено правилно от страна на популацията, което се е убедило в целесъобразността им в битката с разпространяването на вируса на АЧС. До момента няма наложително умъртвени домашни животни.

По време на съвещанието бяха прегледани описите, предоставени от кметове и кметски наместници на обитаемоте места, попадащи в 20 километровите карантинни зони, за осъществяването на ограниченията по непринудено очистване на домашни свине за да се задейства процедурата по погашение на обезщетения за стерилизация на дворовете и повишение на биосигурността в стопанствата.

До 26 август кметовете и кметските наместници на обитаеми места, които попадат в 20 километровите зони, би трябвало да дават в ОДБХ комплектовани заявки и констативни протоколи на персоналните стопанства, които непринудено са заклали домашните свине, с цел да могат да получат полагащата им се помощ от 300 лева за санитарно разчистване, стерилизация и възстановяване на биосигурността в местата за развъждане.

На срещата беше коментирана създалата се обстановка към нововъзникнал случай на открит мъртвец на диво прасе в землището на гр. Перущица, за което пробите за африканска чума по свинете са позитивни

С оглед на нововъзникналия случай и за попречване и ограничение на разпространяването на заболяването, по разпореждане на РДГ – Пловдив, със заповед РД 05 – 267 от 16.08. 2019 година, се не разрешава достъпът до горските територии и придвижването на физически лица и пътни транспортни средства, спортни мотори и АТV, които нямат отношение към претърсването и използването на ограниченията за попречване и очистване на заболяването.

Забранява се достъпът до ловностопанските региони, попадащи в инфектираните зони към първично установените случаи на африканска чума по свинете, землището на гр. Перущица. Зоните са с обсег 200 кв. км. и в тях попадат ловностопанските региони Брестовица, Храбрино, държавен и възложен ловностопански регион Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар.

Забраняват се и дейностите по дърводобив и лов, събиране на билки и гъби. С оглед на недопускането на разпространяването на заболяването посредством камионите, които придвижват съхраняваните във краткотрайни горски хранилища на дървесина, се дава период от 7 дни, в който складираният дървен материал да бъде превозен при прецизно съблюдаване на ограниченията за биосигурност, избрани от ОДБХ.

Областната епизоотична комисия разиска и осъществяването на ограниченията по доброволното очистване на свине, отглеждани в обектите вид „ заден двор “, които попадат в 20 километрова карантинна зона към промишлените ферми за развъждане на прасета в региона. Мерките, които се ползват, имат за цел попречване разпространяването на вируса и предотвратяване на едрото промишлено свиневъдство у нас.

На съвещанието участваха зам.-областният шеф и ръководител на комисията инж. Димитър Керин, доктор Чавдар Чавдаров от Областната дирекция на БАБХ, инж. Мирослав Димитров – шеф Регионална дирекция по горите, представители на РЗИ, регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Областна дирекция „ Земеделие “, ОДБХ, Регионална инспекция за опазване на околната среда, ПБЗН, ловни сдружения и кметове на обитаеми места и общини.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР