Още по темата Четири български университета започват преподаване на финансова

...
Още по темата Четири български университета започват преподаване на финансова
Коментари Харесай

Над 1200 български ученици преминаха обучение по финансова грамотност

Още по тематиката
Четири български университета стартират преподаване на финансова просветеност за неикономисти

Проектът е изпълнен от " Джуниър ачийвмънт " с поддръжката на " Ен Ен България "
15 фев 2018
Близо 300 учители бяха подготвени да преподават финансова просветеност

Проектът се води от фондация " Инициатива за финансова просветеност " с поддръжката на " Ен Ен България "
6 дек 2017
Финансова просветеност ще се преподава в 50 български учебни заведения

Инициативата на картовия оператор Visa има за цел да образова над 1000 деца единствено тази година
30 юли 2017 Над 1200 възпитаници от 9 до 11 клас са минали курс на образование по финансова просветеност през образователната 2017 / 18 година. Обучението е част от програмата " Нашите пари ", инициирана от картовия оператор Visa и подкрепена финансово от Асоциацията на банките в България, оповестиха от компанията. То се е провело в 49 учебни заведения в цялата страна, като учениците са получили документ за сполучливо й довеждане докрай.

Какво съставлява

Програмата има за цел да образова младежите по какъв начин да ръководят вярно своите персонални финанси и да се възползват оптимално от финансовите принадлежности, които банковите институции оферират.
Обучението по програмата " Нашите пари " покрива тематики като стопанска система, персонални финанси, бюджетиране, кредитиране и типове заеми, спестявания, вложения. Всеки урок има безвъзмездна за учениците и учителите видео версия, която може да бъде открита на известния уебсайт за самообразование ucha.se в раздел " Пари и бизнес ". Част от самодейността е и профилираният уебсайт pocketscience.bg, който е основан като онлайн магазин. В него учениците могат да ревизират знанията си, като вземат решение проби.

Благодарение видео уроците към края на май програмата е достигнала до над 240 000 възпитаници от гимназиите. Първоначалните резултати от входящите и изходящите проби демонстрират над 70% повишение на знанията на учениците по финансова просветеност.

Ще я има ли отново

" Нашите пари " ще се организира и през идната образователна година, като сега се набират още гимназиални предподаватели, които да бъдат подготвени. Обучението на учителите е планувано да се организира август месец. Допълнителен тласък за присъединяване им в програмата е, че образованието им носи 3 квалификационни заема. Инициативата за присъединение към програмата е на шефовете на учебните заведения, които би трябвало да се свържат с картовия оператор.

Години на подготовка

" Важно е потребителите и бъдещите ползватели на финансови артикули да разполагат с нужните знания и умения, с цел да вземат осведомени и верни решения. Нещо повече - съществува тясна връзка сред това да имаш отлични финансови умения и да си сполучлив бизнесмен. Отне ни три години да разработим " Нашите пари " за българската просветителна система, само че напъните си костваха. Успешно завършихме тази образователна година на образование и сме решени да продължим в бъдеще, като включваме от ден на ден български учебни заведения всяка година ", разяснява Красимира Райчева, управител на Visa за България.

Какво е равнището

Финансовото ограмотяване не е част от формалната просветителна стратегия на страната и това ясно проличава от резултатите на ред проучвания по тематиката измежду младежите. Според изследване на Visa от 2016 година, извършено измежду 1000 възпитаници от цялата страна, най-разпознаваемата частна финансова институция за тях е заложната къща, а 1/3 от децата над 15 години не умеят да пресмятат % от дадена сума. Проучване на " Джуниър ачийвмънт " пък сподели, че три четвърти от учениците от 6-и - 7-ми клас не могат да открият източниците на приходи и не схващат резултата от инфлацията.

В последните години обаче започнаха да се организират разнообразни начинания за повишение на финансовата просветеност. Подобни планове имат Националната организация за приходите, фондация " Инициатива за финансова просветеност ". В средата на ноември 2017 година една от най-старите неправителствени организации в областта на образованието " Джуниър ачийвмънт " разгласи началото на сходен план, подсилен от Министерството на образованието, Националната организация за приходите и 8-те водещи асоциации, представящи целия частен финансов бранш у нас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР