Още по темата Честният човек е излишен в българския Слава

...
Още по темата Честният човек е излишен в българския Слава
Коментари Харесай

"Слава" и още два филма с българско участие са номинирани за наградите LUX

Още по тематиката
Честният човек е непотребен в българския " Слава "
Три кино лентата с българско финансово присъединяване са измежду десетте заглавия, номинирани за кинонаградата на Европейския парламент LUX ( " Лукс " ). Това са " Слава " на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, " Белгийският крал " на белгийците Джесика Удуърт и Питър Бросенс, копродуциран от " Арт фест ", и " Уестърн " на германката Валеска Гризбах, копродуциран от българска страна от " Чучков брадърс ", заяви " Дневник ".

Селекцията е огромно самопризнание за българската киноиндустрия, откакто през 2015 година " Урок " на Грозева и Вълчанов попадна във финалната тройка, само че беше надвит от турско-френския " Мустанг ". Финалистите - сред 3 и 5 - ще бъдат преведени и излъчени гратис във всички страни от Европейския съюз, а премиите са две - на европарламента и публиката. Българските продукции ще имат мощна конкуренция в лицето на още осем заглавия, измежду които и филмът на Аки Каурисмаки " Другата страна на вярата " за бежанската рецесия. Филмът " Последното семейство " на Ян Матушински (Полша) пък беше измежду любимците на феновете в главния конкурс на " София филм фест ", където взе специфична премия, само че беше надвит от българския " Безбог ". Останалите номинирани за премията LUX ( " Лукс " ) са: A Ciambra " на Джонас Карпиняно (Италия/Бразилия/САЩ/Франция/Германия/Швеция), " 120 удара в минута " (120 Battements par minute) на Робин Кампийо (Франция, " Каменно сърце " (Hjartasteinn) на Гудмундур Арнар Гудмундсон (Исландия/Дания), " Sámi Blood " (Sameblod) на Аманда Кърнел (Швеция/Дания/Норвегия), " Лято 1993 " (Estiu 1993) на Карла Симон (Испания).

" Белгийският крал " на Джесика Удуърт и Петер Бросенс е в жанра " псевдодокументалистика " (mocumentary) и е въодушевен от фактически странствуване на президента на Естония, който след изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл е заставен да стигне с кола от Истанбул до Талин. Във кино лентата вземат участие българските артисти Нина Николина, Валентин Ганев и други А действието в " Уестърн " на Валеска Гризбах се развива в България, където са изпратени група немски строителни служащи. Филмът е копродукция на Германия, България и Австрия, а премиерата му бе в Кан.

Филмите са подбрани от 21 специалисти - продуценти, режисьори и критици, от европейската кино промишленост. Те бяха оповестени през уикенда на фестивала в Карлови Вари, където стана прочут и носителят на премията на публиката от миналогодишния конкурс - немският " Тони Ердман ". Комедията на Марен Аде завоюва и премията на евродепутатите и беше номинирана за всички огромни награди в света на киното. Финалната тройка също ще бъде подбрана от кинодейците и ще бъде оповестена на кинофестивала във Венеция през септември. Голямата премия " Лукс " се връчва от евродепутатите за филми, които предизвикват разговора, разнообразието и европейските полезности, и ще бъде оповестена на 15 ноември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР