Още по темата: Бюджетът на Пловдив свети на червено 1

...
Още по темата: Бюджетът на Пловдив свети на червено 1
Коментари Харесай

Дивидентите от общинската икономика - кръгла нула

Още по тематиката: Бюджетът на Пловдив свети на алено 1 млн. лв. за Тютюневия град - във фризера

Община Пловдив от години не получава дивиденти от личните търговски сдружения, които при един добър мениджмънт биха могли да служат за сериозен финансов запас. След всеобщата приватизация, най-вече посредством РМД, под шапката на градската администрация останаха единствено здравни компании с еднолично присъединяване на общината (ЕООД) - поликлиники, диспансери, две лечебни заведения. Те са 14, от които 11 са с позитивен баланс за предходната години, като главната облага в размер на 1,9 млн. лв. идва от Онкодиспансера (КОЦ - Пловдив). Другите три са на загуба - МБАЛ " Св. Мина ", ДКЦ " Пловдив ". Със алегорична облага е Кожно-венерическият диспансер - единствено 1000 лв., който години наред е подпомаган от бюджета с по 50 000 лв. за заплати.

Здравните сдружения не внасят дивиденти в градската хазна, даже и да имат облага. С решение на локалния парламент те са освободени от този „ налог ”, с цел да влагат в апаратурата и възстановяване въз основата. Решението е рационално.

Абсурдното е, че на процедура с нашите налози устояваме губещите общински компании, и то заради неспособността на локалната власт да ги държи над водата. Допреди няколко години това беше Белодробна болница, в която от градския бюджет бяха вложени над 6 млн. лв., преди да се погребе. На другия „ удавник ” - МБАЛ „ Св. Мина ” (Първа градска) - сме платили до този миг над 4 млн. лв.. Според балансовия доклад за 2018-а сдружението още веднъж има загуби за 960 000 лв. и задължения, в това число за заем към банка. Това значи, че те отново ще се погасяват за сметка на общинския бюджет.

За 10 млн. лв. при спестовно харчене могат да се построят три детски градини или да се асфалтират стотици квартални улици. Или да се създадат хиляди паркоместа пред жилищните блокове.

Петнадесето комерсиално сдружение, чийто принципал е Общината и Общинският съвет, се назовава „ Инсинератор - Пловдив ” ЕООД. Това е единствената компания, която няма лечебна или долечебна активност. Предприятието за изгаряне на медицински боклуци е основано преди 14 години. Досега не е изработило и един лев, само че е съумяло да погълне от нашите джобове минимум 15 милиона.

Само през последната година с благословията на кмета и Общинския съвет на шефа на ​инсинератора Дончо Кацарев е позволено да изтегли два заема - 6 млн. лв., с цел да пусне инсталацията, и още 2 млн. лв. за закупуване на съоръжение за преправка на остарели гуми.

Ако комерсиалното сдружение не успее да върне 8 милиона дружно с лихвите на банките, те ще виснат на Общината. Тоест сметките още веднъж ще се погасяват от пловдивчани.

Община Пловдив има 13 други предприятия, да вземем за пример „ Чистота ”, „ Жилфонд ”, „ Градини и паркове ”, само че те не са регистрирани по Търговския закон, а са прикачени към бюджета. Получават пари от градската хазна, с цел да правят услуги. Тези предприятия не носят облага. Персоналът на множеството от тях, както и активността, се устоя от данъкоплатците. Един от образците е Многофункционалната спортна зала (Колодрума), в която страната влага 50 млн. лв. и която четири години след откриването продължаваме да устояваме с нашите налози.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР