Още по темата "Булгартрансгаз" отстрани "Аркад", вторият класиран ще... КЗК

...
Още по темата "Булгартрансгаз" отстрани "Аркад", вторият класиран ще... КЗК
Коментари Харесай

КЗК връща Булгартрансгаз в начална позиция по проекта за разширение на газопреносната мрежа до Сърбия

Още по тематиката "Булгартрансгаз " в профил "Аркад ", вторият класиран ще... Комисия за защита на конкуренцията стопира решението на "Булгартрансгаз " за избора на...

Комисията за защита на конкуренцията връща " Булгартрансгаз " почти в начална позиция по плана за уголемение на газопреносната инфраструктура до българо-сръбска граница (продължението на " Турски поток ", именувано на " Балкански поток " ). Това излиза наяве от решението на регулатора по двете тъжби против " Булгартрансгаз ". Сега газовото сдружение е изправено пред алтернатива - или да апелира пред Върховен административен съд решението на Комисия за защита на конкуренцията, или да продължи напред с " Консорциум Аркад ".

" Булгартрансгаз " избра при започване на месец април " Консорциум Аркад " за реализатор на публичната поръчка за уголемение на газопреносната мрежа до българо-сръбската граница. По-късно обаче декласира ДЗЗД „ Консорциум Аркад “ с претекст за непредставени в период документи и подписване на контракт в избрания законов период и избра втората компания - Консорциум „ Газово развиване и уголемение в България “. Тези дейности провокираха обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията от „ Консорциум Аркад “. Жалбата бе подадена при започване на месец юни.

В свое определение на 20 юни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стопира решението на " Булгартрансгаз " за избора на нов реализатор за разширението на газопреносната мрежа до Сърбия в лицето на ДЗЗД Консорциум " Газово развиване и уголемение в България ". Дори дефинира настояването на " Булгартрансгаз " за авансово осъществяване на решението от 28 май, което касае декласиране на " Обединение " Консорциум Аркад " и определянето на компанията ГРРБ за реализатор за " изключително ".

Обществената поръчка е с планирана стойност от 2 милиарда 286 млн. лв..

Жалбата и отговора на " Булгартрансгаз "

В жалбата си ДЗЗД „ Консорциум Аркад “ оспорва решението на възложителя като погрешно и незаконосъобразно. Посочва, че с обжалваното решение възложителят е изменил Решение № БТГ-РД-07-76Б/03.04.2019 година за избор на реализатор в частта за установяване на реализатор и е определил за нов реализатор на публичната поръчка класирания на второ място участник - ДЗЗД Консорциум „ Газово развиване и уголемение на България “.

Молбата на ДЗЗД „ Консорциум Аркад “ към Комисия за защита на конкуренцията е да разгласи за незначително или различно да анулира като незаконосъобразно Решение № БТГ-РД-07-76В/28.05.2019 година на началник отдел „ Възлагане на публични поръчки “ при „ Булгартрансгаз “ ЕАД за изменение на Решение № БТГ-РД-07-76Б/03.04.2019 година за избор на реализатор в частта за установяване на реализатор в актуалната процедура за възлагане на социална поръчка, като върне преписката на възложителя за продължение на процедурата от последното законосъобразно деяние. Претендира направените по производството пред Комисия за защита на конкуренцията разходи, излиза наяве от Комисия за защита на конкуренцията.

Регулаторът обаче отхвърля да прегледа жалбата на „ Консорциум Аркад “ в частта, в която се разискват опциите за създаване на газопреносната инфраструктура от втората определена от „ Булгартрансгаз “ компания – „ Газово развиване и уголемение на България “.

„ Булгартрансгаз “ от своя страна в мнението си оспорва изложените изказвания на консорциума и желае от регулатора да остави молбата без почитание. е. В мнението се показва, че обжалваното решение за установяване на нов реализатор на актуалната процедура за възлагане на социална поръчка е вярно и законосъобразно и взето при съблюдаване на откритите в закона правила, като излага в детайли съображения в тази тенденция.

След обзор на обстоятелствата по жалбата Комисия за защита на конкуренцията връща преписката на „ Булгартрансгаз “ за продължение на възлагателните дейности, според закона, напътствията и претекстовете на решението на регулатора. Глобява българската газова компания със сумата от 4500 лева разходи по жалбата.

„ Булгартрансгаз “ има опция да апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховен административен съд.

Сега следва „ Булгартрансгаз “ да вземе решение дали да предприеме тази стъпка.

Становището на " Булгартрансгаз "

В мнението си, оповестено на интернет страницата, " Булгартрансгаз " декларира, че след в детайли разглеждане на претекстовете на Комисия за защита на конкуренцията следва да вземе решение дали да обжалба решението пред Върховен административен съд или да продължи напред с " Консорциум Аркад ".

От напомнят смяната на решението за избор на реализатор (с решение №БТГ-РД-07-76В от 28.05.2019г.) на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура и развиването на процедурите в Комисия за защита на конкуренцията.

В този случай правните благоприятни условия на „ Булгартрансгаз “ ЕАД са следните:

Да апелира Решение № 741/27.06.2019 на Комисия за защита на конкуренцията пред тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ в законоустановения 14-дневен период, при което съдът следва да се произнесе по съществото на разногласието в едномесечен период.

или

Да не апелира Решение № 741/27.06.2019 на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховен административен съд, като в този случай „ Булгартрансгаз “ ЕАД следва да подписа контракт с класирания преди всичко в процедурата участник - Обединение „ Консорциум Аркад “.

Предвид стратегическо значение на плана, по повод застраховане на сигурността на доставките на природен газ, освен за България, а и за Европа и района в дълготраен проект, за взимане на решение за по-нататъшни дейности „ Булгартрансгаз “ ЕАД ще проучва Решение № 741/27.06.2019 на Комисия за защита на конкуренцията, като в детайли се прегледат претекстовете на комисията.

Във връзка със подписаните контракти за запазване на потенциал, както и предвид на нуждата от реализиране на плана в къси периоди, залегнали в обновената енергийна тактика, „ Булгартрансгаз “ ЕАД ще вземе поради и продължителността на всяка от двете посочени нагоре благоприятни условия.

След разбор на горните условия „ Булгартрансгаз “ ЕАД ще предприеме съответните следващи дейности, се споделя в известието на газовата компания.

За „ Булгартрансгаз “ ЕАД, като сертифициран газопреносен оператор е от извънредно значение да обезпечи осъществяването на плана при съблюдаване на общностното законодателство в региона на енергетиката и в региона на публичните поръчки, както и да съблюдава уговорките си към своите сътрудници по отношение на преноса на природен газ, се споделя още в мнението.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията: http://reg.cpc.bg/AllNewResolutions.aspx?dt=2&ot=2

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР