Още по темата БСК: Фирмите могат да търсят правата си

...
Още по темата БСК: Фирмите могат да търсят правата си
Коментари Харесай

НАП ще бъде глобена с милиони левове заради теча на лични данни

Още по тематиката БСК: Фирмите могат да търсят правата си в съда поради теча на данни от Национална агенция за приходите

Националната организация за приходите (НАП) ще бъде санкционирана милиони поради теча на персонални данни на над 5 млн. българи. Проверката на Комисията за отбрана на персоналните данни към този момент е завършила и в петък на Национална агенция за приходите ще бъде връчен актът за определяне на административно нарушаване, съобщи пред в. " Сега " ръководителят й Венцислав Караджов.

Той изясни, че приходната организация има тридневен период, в който може да показа своите възражения. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт, а Национална агенция за приходите ще има опцията да апелира в съда. Конкретният размер на глобата ще стане явен другата седмица, един ден след приключването на периода за несъгласие. " В четвъртък ще обявим санкцията. Няма да е дребен размерът, ще е в милиони ", посочи ръководителят на КЗЛД.

След като избухна абсурдът с хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, Караджов обясни, че регламентът планува доста високи санкции за подобен вид нарушаване - до 20 млн. лв.. " Конкретна преценка би трябвало да се извърши и съгласно случая ще е и глобата. Тя би трябвало да бъде пропорционална и възпираща ", уточни той. За подобен невиждан теч, засягащ на процедура всеки поданик у нас, друга санкция с изключение на оптималната би била изненадваща. В Закона за отбрана на персоналните данни е написано, че събраните суми от наложени от комисията имуществени наказания постъпват по нейния бюджета.

Проверката на КЗЛД лиши месец и е установила незаконосъобразен достъп и разпространяване на персонални данни на български жители. " Установени са тъкмо какъв брой са физическите лица, кои са чужденци, кои са под 18 година ", добави Караджов. Но отхвърли повече конкретика, защото актът към момента не е връчен на Национална агенция за приходите. При експлоадирането на абсурда Караджов изясни, че инспекцията би трябвало да откри какъв брой е огромен пробивът в системата на Национална агенция за приходите, какъв брой физически лица визира и какви типове персонални данни са изтекли. " Дали става дума единствено за ЕГН-та и адреси, или както се приказва в съответния случай, за трудови контракти, за здравни вноски и други осигуровки. Ако тези условия не бъдат изяснени и съответно документирани, глобата, която КЗЛД наложи, ще бъде обжалвана и анулирана от съда ", уточни още Караджов.

Национална агенция за приходите продължава да мълчи по въпроса какви тъкмо персонални данни на над 4 милиона данъкоплатци са хакнати и изтекли в интернет. Агенцията даде обещание да даде тази информация, откакто пусна приложението си, в което всеки жител посредством своето ЕГН може да ревизира дали е измежду пострадалите. Справката показва само дали има приключване на данни, само че не и какви.

Не е ясно от кое място и по кое време ще бъде събрана санкцията от Национална агенция за приходите. Едната опция е данъчните да платят незабавно, а другата е парите да бъдат взети от бюджета им за следващата година - той да бъде орязан или пък да бъде заложен наложителен разход в настрана перо. Ако обаче се одобри тезата на закона за отбрана на персоналните данни, че парите би трябвало да бъдат събрани по Данъчноосигурителния процесуален кодекс и да отидат в сметката на КЗЛД, то евентуално парите ще би трябвало да се платят незабавно. Гигантската санкция на Национална агенция за приходите е казус, за който няма написан съответен механизъм.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР