Още по темата: Брат и сестра променят играта в бизнес

...
Още по темата: Брат и сестра променят играта в бизнес
Коментари Харесай

Д-р Иван Лютаков създава революционно хапче

Още по тематиката: Брат и сестра трансформират играта в бизнес нововъведенията

Иновациите не са непозната територия за фамилията на адв. Катерина Лютакова. Миналата година нейният брат доктор Иван Лютаков печели състезанието " Предприемач в науката " на фондация Карол Знание и финансиране на плана си в размер на 30 000 лева

Концепцията на младия експерт е „ Механично електронно следено хапче “ -създаване на умна електронна капсула за перорално снабдяване на лекарства и аспириране на чревно съдържимо на проучвания. Д-р Лютаков е доктор гастроентеролог в УМБАЛ " Царица Йоанна-ИСУЛ " и докторант по гастроентерология в Медицински университет-София.

Той създава собствен стартъп, а в дълготраен проект работи по създаване на лична диагностична компания. На Bulgarian Digital Week доктор Лютаков ще изнесе лекция на тематика " Как да достигнем до вашите вътрешности с едно хапче " на 24 септември.

Как се ражда концепцията

Всеки от нас или има гастроентерологични проблеми, или ще има такива, споделя доктор Лютаков. Не са приятни проучвания, въпреки че на мен ми харесват, усмихва се той. Няма ефикасен способ за постигане на тънкото черво, нито за проучване на течност от такова. Бях на една интернационална конференция, на която огромни учени разясниха по какъв начин ние не можем да изследваме тънкото черво и микробиома. Тогава си зададох въпроса, за какво никой не работи в тази тенденция, споделя той.

Целта е елементарна, бърза и ефикасна работа

Започнахме да мислим по казуса и начертахме първата скица на една капсула. Чрез нея може по електронен метод механично да се доближи до тънкото черво и да се достави субстанция или да се взима такава. Фокусираме се върху това работата ни да е елементарна, бърза и ефикасна. В момента на пазара няма капсула, която да взима секрет, споделя доктор Лютаков за плана си.

Решение за капсулата да взима лекарят

Нашият бизнес модел също е простоват. Пациентът отива при лекаря и последният взима решение, че би трябвало да се пусне такава капсула към червата. Пуска се капсулата, ние проучваме данните от нея и ги изпращаме на лекаря, който да реши какво е лекуване да предприеме. Плановете ни отсега нататък са да станем диагностична компания, разрастваща се основно като research tool тъкмо за микробиома и за фокуса върху пробиотиците, изяснява доктор Лютаков.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР