Още по темата Борисов: Чрез интерконектора България - Гърция даваме

...
Още по темата Борисов: Чрез интерконектора България - Гърция даваме
Коментари Харесай

Газопроводът IGB ще гарантира енергийната сигурност на целия Балкански регион

Още по тематиката Борисов: Чрез интерконектора България - Гърция даваме действителна диверсификация на доставките на газ

Междусистемната газова връзка Гърция-България (газопроводът IGB) следва да се развива и може да се трансформира в основа за нов газов пръстен. Той ще зададе и нова икономическа визия на целия Балкански район, а също и за Европа. Може би няма да е надалеч бъдещето, когато тази визия ще бъде споделена от Турция. По този метод газовите планове в Източното Средиземноморие ще се трансфорат в сплотяващи за стопанската система на цялостен един задоволително огромен район. Това стана ясно от коментара на министър председателите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас, както и на вицепремиера на Азербайджан Якуб Еюбов. Ако към тази по този начин обрисувана картина се прибави и присъединяване на газа от каспийския район, постъпващ по разнообразни трасета през Южен газов кулоар, да, картината може би ще се промени.

Най-добре газопроводите които минават през Балканите да ги назоваваме Балкански газопроводи, тъй като с тези потоци – Турски поток, Южен поток, ще се объркаме. Така министър-председателят Бойко Борисов се обърна към участниците по време на първата копка на газопровода IGB, който се реализира от плановата компания ICGB. С днешния интерконектор даваме действителна диверсификация на газовите доставки, напомни преди този момент в обръщението си той. Да преминем от думи към каузи, прикани министър председателят, като преди този момент обърна внимание на смисъла на газопровода за създаване на нова визия за Балканския район.

Днес в региона на гр. Кирково министър председателите на България и Гърция, Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първата копка на газопровода IGB, който се реализира от плановата компания ICGB. На събитието участва и вицепремиерът на Азербайджан Якуб Еюбов.

Газопроводът IGB ще може да придвижва полутечен природен газ от LNG-терминала в Александруполис, да се зарежда с природен газ от Източното Средиземноморие и може да бъде уголемен с интерконектора сред България и Сърбия, както и с другия България-Румъния и ще обезпечава енергийна сигурност за целия район, само че и за Европа, акцентира преди този момент в речта си министър председателят на Гърция Алексис Ципрас. Той уточни и опциите, който основава газопроводът за създаване на един самобитен газов пръстен и в който може да се включи и Турция. Това както означи Ципрас дава една нови визия за целия район. В допълнение Ципрас изрази вяра, че Солун ще се трансформира в един тип логистичен хъб за реализиране на значимите енергийни и инфраструктурни планове на Балканите.

Въпреки че с Бойко сме от разнообразни европейски политически сили ние имаме една визия за развиването на района. Обърнахме нова страница в партньорството си, сподели той, като напомни самодейността за Западните Балкани.

Много делегации се върнаха от Азербайджан, сподели от своя страна българският министър-председател, като напомни даваните до момента обещания за транспорт на азерски природен газ. Е, ние поработихме и без фукане, бих споделил, че започваме работата по интерконектора, съобщи той. Борисов напомни, че бъдещият интерконектор ще е с потенциал от 3 до 5 милиарда куб м природен газ годишно, както и че към този момент има резервирани мощности. В непосредствено послание към вицепремиера Якуб Еюбов, Борисов съобщи, че чака от Азербайджан не 1 милиарда, а 1,2 милиарда куб м природен газ годишно. Той напомни, че преди два дни инспектира компресорната станция в Болярово, посредством която се реализира опция за транспорт на 18 милиарда куб м природен газ от Турция и посредством платформата за газовия хъб съществува опция газа да стига и до Украйна.

Преди това вицепремиерът на Азербайджан Якуб Еюбов показа опциите на Южния газов кулоар и надлежно на Трансадриатическия газопровод, който посредством свързването си с гръцката газопреносна система е в основата за доставката на природен газ от Каспийския район за IGB. Еюбов заяви, че сега се водят договаряния с Европейска комисия във връзка с двустранната съгласуваност с Азербайджан. Той изрази вяра, че периодите за построяването на интерконектора Гърция – България ще бъдат спазени и той ще проработи през 2020 година

Значението на междусистемната газова връзка и бъдещото й въздействие върху газовия пазар в Европа бяха тематика и на видеообръщение на еврокомисарят по въпросите на енергетиката към Европейска комисия Марош Шефчович.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР