Още по темата Бомба избухна в колеж в Крим, има

...
Още по темата Бомба избухна в колеж в Крим, има
Коментари Харесай

Кримският Колумбайн - студент уби и рани десетки в колеж в Керч

Още по тематиката
Бомба избухна в лицей в Крим, има починали и десетки ранени (обобщение)
от Дневник,17 окт 2018
Стрелба в университет в Съединени американски щати взе 33 жертви

Това е най-кървавата сходна покруса в американската история
от Дневник,17 апр 2007 " Пълно е с трупове, трупове на деца, същински терористичен акт! " С тези думи шефът на лицей в град Керч на полуостров Крим разказа - без да е била персонално очевидец на случилото се - нещастието в сряда, в която починаха най-малко 17 души и бяха ранени над 40.

Олга Гребенникова описа още за група нападатели, които взривили бомба в стола на първия етаж, разхвърляли " взривни пакети ", качили се на втория етаж и " убивали всеки, на който попаднат ", отваряйки една по една класните стаи. Националният антирерористичен комитет на Русия удостовери детонацията, а Сергей Меликов, зам.-командващ на вътрешните войски " Росгвардия ", дефинира случилото се като терористичен акт.

Малко от всичко това се оказа правилно.

Нападател има, само че той е един и е бил студент в четвърти курс. По публични данни това е 18-годишният Владислав Росляков, чието тяло е било намерено в постройката с огнестрелна рана от самоубийство. Следственият комитет преформулира следствието от " тероризъм " в " ликвидиране на две и повече лица по рисков за обществото метод ".

" Кримският Колумбайн " е евентуално най-оригиналното заглавие в съветските медии във връзка нападението. То съпоставя нещастието в Керч с всеобщото ликвидиране в гимназия в американския град Колумбайн преди съвсем 20 години. Тогава двама възпитаници залагат в столовата две бомби и заемат позиции, с цел да убиват всеки, които бяга от постройката. Когато експлозивите не се задействат, те влизат и убиват 12 възпитаници и един учител, раняват 21 души и се самоубиват.

В Керч видеозаписи от охранителни камери бързо разкриват, че нападателят е юноша с оръжие в ръка, който даже не се е маскирал, евентуално тъй като не е възнамерявал да излезе жив. Съученик на Росляков сподели още преди формалните известия, че лицето на нападателя му се сторило познато, " сякаш учеше в колежа ". После в обществени мрежи се появиха и негови фотоси, една от които наподобява направена на стълбище на учебното заведение и на нея той държи нещо, което наподобява на автомат " Калашников ".

От органите на реда потвърдиха пред изданието РБК, че на 8 септември той е получил позволение да има оръжие. Преди това в обществените мрежи се появиха данни, че е имал позволение на оръжие 12-и диаметър и наскоро си е купил 150 патрона за него. Този диаметър всеобщо се употребява при ловните пушки, само че има и полуавтоматично или автоматизирано оръжие, най-вече западно произвеждане.

Нападения от този вид се случват в Русия доста рядко. Зам.-министърът на образованието Андрей Николаев съобщи, че на разнообразни равнища в държавното управление се създават нови ограничения за сигурността на децата и учениците и обезопасяване на образователните заведения. " До няколко месеца ще се появят някакви решения по този въпрос ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР