Още по темата Блокчейн в енергетиката Започват проби на търговия

...
Още по темата Блокчейн в енергетиката Започват проби на търговия
Коментари Харесай

Блокчейн като вид нов пазар вълнува все повече енергийните компании

Още по тематиката Блокчейн в енергетиката Започват проби на търговия на еленергия и газ в Европейски Съюз по технологията Enerchain

Енергийните компании E.ON и Enel за пръв път реализираха търговия на електрическа енергия на нов пазар, в който се употребява новата технология Blockchain (блокчейн).

Блокчейн дава опция на комерсиалните сътрудници да правят покупко-продажби, за които нормално се употребяват търговски медиатори, единствено за секунди, оповестява E.ON. Благодарение на директната търговия, без присъединяване на трети страни, разноските за електрическа енергия надлежно са и по-ниски, като упованието е в бъдеще това да е от изгода за потребителите.

Децентарлизирането на търговията на едро бе подложена на тестване през 2016 година в лаборатория на E+ON Future. Тя е основана на мрежа вид peer-to-peer, създадена от IT специалисти в региона на енергетиката на немската компания PONTON.

http://www.ponton.de/downloads/mm/Potential-of-the-Blockchain-Technology-in-Energy-Trading_Merz_2016.en.pdf

През май 2017 година бе сложена самодейността Enerchain дружно с други енергийни компании. Целта на 33-те сдружения, влизащи в обединяването е основаване на децентрализиран европейски пазар за търговия с сила. Сключването на първият контракт е значима стъпка за реализиране на този цел.
Според Matthew Timms CDO (Chief Digital Officer на E.ON отбелязва, че „ Инициативата Enerchain е добър образец за транспарантно съдействие. Вярваме в големия капацитет на технологията Blockchain за нов енергиен ред и изключително за нашите клиенти.

Най-големият производител на системи за предпазване на сила в бита Sonnen в Германия, както прецизира renen.ru към този момент стартира да употребява технологията Blockchain на платформата Hyperledger Fabric за интервенции в границите на енергийна общественост, сплотяваща неговите клиенти.
През месец май тази година няколко енергийни компании от разнообразни страни предоставиха финансиране на Energy Web Foundation (EWF), американска нетърговска организация, профилирана в разпространяване на технологията Блокчейн в енергетиката.

Темата блокчейн в енергетиката се разисква съществено в професионалните среди.
Проблематиката е много по-широка и според и от това до каква степен светът е подготвен за приемане на криптовалутата. Доста страни към този момент се замислят за определяне на правила, за контролиране на пазара, като част от процеса на заверка. Засега с изключение на късото прессъобщение на страницата на E.ON няма детайлности. Вероятно към момента текат разбори.

Блокчейн в действителност е нова идея за финансовата система, а защото всички браншове се базират на финанси, то тя касае и тях. Освен за актуалната търговия с биткойни на процедура обаче никой към момента няма задоволително опит, който да бъде прибавен по този начин, че да се осъществят изцяло транспарантни правила за децентрализация на търговията, в това число и в енергетиката. Самата идея, с изключение на извънредно огромните изгоди за потребителите крие много опасности, а и неясноти.

Засега концепцията на блокчейна, която е основана на децентрализирането на търговията може да се приложи доста мъчно при един пазар, който в огромна степен е подвластен от регулациите. В момента електроенергийният пазар в България на процедура е в огромна степен според от ЕСО, НЕК и частично от БНЕБ. Задачата им е да обезпечат балансиране на търсенето и предложенията на електрическата енергия по най-ефективен метод и по този начин, че потребителите да не усетят сривове в системата. За задачата се залага на бързи професионални прогнози, основани на информацията от комерсиалните оператори. Не е ясно да вземем за пример по какъв начин ще се предвижда електропотреблението без търговците, по какъв начин ще се реализира саморегулирането на самата система, по какъв начин ще се записват потребителите.

Затова специалистите считат, че блокчейн при актуалната система на пазара е мъчно изпълним. Нещо повече, в случай че рисковете не бъдат деликатно оценени, може да се реализира противоположен резултат – вместо децентрализация и цялостна независимост на потребителите на пазара да се стигне до доста по-голям монопол от страна на енергийните компании.

Блокчейн в енергетиката е опция. Вероятно ще минат години преди да стане действителност, а има и още една детайлност – той може да бъде съчетаем и ефикасен при умни мрежи и несъмнено, умни градове. В доста страни фирмите към този момент подхващат първи стъпки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР