Още по темата Австрия завива надясно на парламентарните избори Крайната

...
Още по темата Австрия завива надясно на парламентарните избори Крайната
Коментари Харесай

Десницата в Австрия преговаря с крайнодесните за правителство

Още по тематиката
Австрия завива надясно на парламентарните избори

Крайната десница получи мандат да влезе в съдружни договаряния с младия закостенял победител от вота Курц
16 окт 2017
Националистите в Австрия ще имат основна роля в идващото държавно управление

След разпада на необятната коалиция в страната Виена завива все по-надясно
11 окт 2017 Победителят на парламентарните избори в Австрия Себастиан Курц предложения крайната десница на договаряния за съставяне на съдружно държавно управление. Разговорите могат да продължат два месеца, като Курц декларира, че желае договорка до Коледа, написа Reuters.

От крайнодясната Партия на свободата разясниха, че полемиките с консервативния водач са имали " доста, доста положително начало ". Курц добави: " Смятам, че атмосферата беше доста, доста положителна ". Неговата твърда позиция по отношение на имиграцията сближава възгледите им и ги прави вероятни сътрудници.

Сформиране на ръководство

Курц и неговата Народна партия завоюваха вота в страната с 31.5% от гласовете, само че се нуждаят от сътрудник, с цел да образуват устойчиво ръководство. Двата преговорни екипа са от по четирима партийни представители и се споразумяха за пет тематики в диалозите, вариращи от " сигурност, ред и отбрана на родината " до " просвета и околна среда ".

И двете страни ще намерят допирни точки по отношение на имиграцията – тематика, която доминираше изборите, откакто бежанската рецесия в Европа разтревожи доста австрийски гласоподаватели. Но след диалозите в сряда екипите обявиха, че ще стартират с друга тематика от двустранен интерес, а точно ограничението на неефективността в държавните разноски. За задачата ще бъдат прегледани данни на финансовото министерство, с цел да се реши къде може да има икономисване на средства.

" Целта ни е да открием загубите в системата и да забележим къде има капацитет да се усили успеваемостта. Този първи кръг диалози би трябвало да построи основите за следващи договаряния ", уточни Курц.

Базови европейски полезности

Преговорите с крайнодесните провокира безпокойствие измежду някои водачи в Европейски Съюз, а австрийският президент сподели, че бъдещото съдружно държавно управление би трябвало да бъде направлявано от " базовите европейски полезности ". Какво ще значи това за Партията на свободата и за диалозите обаче, не е изцяло ясно.

За да стане по-приемлива за обичайните партии, крайната десница спря да приканва Австрия да напусне съюза, само че упорства Брюксел да трансферира назад повече пълномощия към страните членки. Това се припокрива с позицията на Курц, че активността на Европейски Съюз би трябвало да се свие и да се концентрира върху задания като търговията и подсигуряването на външните граници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР