Още по темата: Асфалтът от ремонтите - в нивите на

...
Още по темата: Асфалтът от ремонтите - в нивите на
Коментари Харесай

По селата вдигат къщи и бараки с тухли от боклука

Още по тематиката: Асфалтът от ремонтите - в нивите на Коматево

Нов бизнес завъртяха роми и пенсионери около сметището в Първенец. От купищата с боклуци те вадят остарели тухли и ги продават на доста по-ниска цена. Най-търсени сега са единичките и четворките. С каруци и остарели колички от покрайнините идват всяка заран и трансферират камарите боклук, като изравят и товарят старите тухли.

„ Като термити са, оказват помощ да се понижи размерът от боклуци ”, разясняват с усмивка работещи на депото. То е охраняемо, само че все пак пенсионерите и роми съумяват някак да влязат вътре.

Проверка на „ Марица ” откри, че част от оградата на сметището липсва в сектор зад някогашния котлован, прикрит измежду дървета и шубраци. Оттам ромите с колички влизат и вадят откритите неща в боклука.

Купища строителни боклуци са складирани на площадката на Следствен отдел към окръжна прокуратура Спектър, която ръководи бившето хранилище. Изхвърлянето в котлована от години е неразрешено, защото е с изпълнен потенциал. В момента на площадката наоколо ръководещите депото имат право единствено да складират краткотрайно строителни материали. Служители описаха, че когато на мястото се събере голямо количество, викат трошачна машина, тя смила строителните боклуци от площадката и дава получения чакъл на строителни компании. Той се употребява най-често като поставка или „ пълнежи ” при строителството. Това, несъмнено, става със документ, удостоверяващ годността на преработвания материал. Използването на избран % рециклиран строителен материал от време на време е изискване при осъществяването на някои строителни обекти. Такъв бе казусът с разширението на Асеновградско шосе, където следствие на " Марица " откри, че част от преработвания строителен боклук от разрушаването на някогашната пивоварна " Каменица " е бил натрошен и вложен като поставка в построяването на пътя.

Сметището на Първенец само в района е лицензирано да приема строителни материали.

Депонирането на звук боклук коства 20 лв.

При репортерската инспекция на място обаче се оказа, че каруците и ромите с колички, които излязоха цялостни от сметището, бяха повече от колите и камионите, които пожелаха да оставят сметта си. Също по този начин противозаконните сметища отвън ограденото сметище никнат като гъби. Когато погледнеш региона в близост, е мъчно да прецениш къде тъкмо стартира и къде свършва сметището, в случай че не е металният плет.

Според чиновници на сметището всеки ден потокът от клиенти е друг. Случвало се е дневно по един камион да влиза, различен път - по 10. Какво се вкарва в сметището обаче, е мъчно да се откри макар напъните на чиновниците.

" Много постоянно измежду строителния боклук крият и битови, които са неразрешени, защото са горими и може да провокират пожар ", изясняват чиновниците. И допълват, че нееднократно са прибирали хора, като са пускали на площадката единствено чувалите със строителен боклук, а битовия са го прибирали назад.

След това се оказва, че го захвърлят в покрайнините, с цел да се отърват и от него, описват чиновниците на депото, запитани за какво към депото противозаконните сметища никнат като гъби.

Камари с облекла, вонящи останки, тор, остарели тоалетни чинии се търкалят из нивите към депото. Наоколо пасат животни.

Най-фрапиращо е изникналото нелегално бунище тъкмо до оградата на депото. Върху близо 1 дка в съседство гният и вятърът разнася купища боклуци. Те се намират върху терен покрай някогашната писта. Днес мястото се употребява импровизирано като полигон от начинаещи водачи. В петък два автомобила с млади водачи се упражняваха, маневрирайки около купищата боклук, струпани в съседство с депото. Някой пък от " курсистите " вместо конуси бе домъкнал остарели гуми от близкото нелегално бунище и ги ползваше за маневрите.

При вятър от мястото се носят невъобразим прахоляк и непоносима смрад, видя кореспондент на " Марица ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР