Още по темата Американският президент планира да увеличи експорта на

...
Още по темата Американският президент планира да увеличи експорта на
Коментари Харесай

Сто компании са отговорни за 71% от глобалните емисии

Още по тематиката
Американският президент възнамерява да усили експорта на природен газ, въглища и нефт

Потреблението им е намаляло на всички континенти с изключение на Африка

Едва 100 компании са източник на над 70% от излъчванията на парникови газове в международен мащаб от 1988 година насам. Това сочи нов отчет, представен от uardian. Според Carbon Majors Report " релативно дребен набор от производители на изкопаеми горива може да държи ключа към систематичната смяна на въглеродните излъчвания ", споделя Педро Фариа, механически шеф на екологичната организация CDP, която разгласява отчета в съдействие с Climate Accountability Institute.

Обичайно огромните данни за нездравословните излъчвания се събират на национално равнище, само че този отчет се концентрира върху производителите на изкопаеми горива. Съставен посредством въз основата данни от публично налична информация за излъчванията, документът осветлява ролята, която фирмите и техните вложители могат да изиграят в оправянето с климатичните промени.

Според него над половината от световните индустриални излъчвания от 1988 година насам могат да бъдат приписани на едвам 25 корпоративни и държавни предприятия. Мащабът на излъчванията, обвързван с тези производители на изкопаеми горива, е задоволително огромен, с цел да е съдействал доста за климатичните промени, показва отчетът.

Катастрофални последствия

ExxonMobil, Shell, BP и Chevron са измежду най-вече изпускащите излъчвания компании, притежавани от вложители, от 1988 година насам. Ако изкопаемите горива продължат да бъдат добивани със същата скорост през идващите 28 години, както сред 1988 и 2017 година, междинните световни температури могат да се повишат с 4 градуса по Целзий до края на столетието. А това ще има пагубни последствия, в това число доста изгубване на типове и световен дефицит на храна.

Компаниите играят голяма роля в оправянето с климатичните промени, само че бариерата е " безспорното напрежение " сред краткосрочната облага и незабавната потребност за намаляването на излъчванията, декларира Фариа. Компаниите обаче рискуват да изгубят над 2 трлн. $ през идващото десетилетие, като не престават да извършват въглищни, петролни и газови планове, които могат да се окажат без стойност на фона на интернационалните дейности по отношение на климатичните промени и напредъка на възобновимата сила. А това би представлявало забележителен риск за приходите на вложителите.

Отговорността на вложителите

CDP твърди, че задачите на отчета са възстановяване на прозрачността измежду производителите на изкопаеми горива и подкрепяне на вложителите да осъзнаят какво количество излъчвания е обвързвано с техните дялове в тази сфера. Една пета от световните индустриални излъчвания на парникови газове са подкрепени от обществени вложения, показва отчетът. " Това дава забележителна отговорност на тези вложители да си дадат сметка за климатичните опасности ", споделя Фариа.

Инвеститорите би трябвало да се откажат от изкопаемите горива, твърди Майкъл Брън, изпълнителен шеф на американската екологична организация Sierra Club. " Не единствено това е морално рисковано, само че е и стопански рисковано. Светът се отдалечава от изкопаемите горива и се доближава към чистата сила с интензивен ритъм. Тези, които останат да държат вложения в фирмите за изкопаеми горива, ще имат все по-рискови вложения с времето ", декларира Брън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР