Още по темата А ако САЩ все пак се oттеглят

...
Още по темата А ако САЩ все пак се oттеглят
Коментари Харесай

Тръмп смекчи големите очаквания за срещата с Путин

Още по тематиката
А в случай че Съединени американски щати въпреки всичко се oттеглят

Едва ли Вашингтон в миналото ще се откаже от НАТО, само че кошмарният сюжет смущава съня на Европа (обновена)
12 юли 2018
От какво се тормозят европейците за срещата Тръмп - Путин

Руският президент може да открие по този начин чаканата опция да вбие чеп в западния съюз
10 юли 2018 " Смятам, че ще се разбираме добре. Но в последна сметка той е съперник. Той съставлява Русия. Аз съставлявам Съединени американски щати. Така че в прочут смисъл ние сме съперници, не става въпрос дали сме другари или врагове. Той не ми е зложелател. Надявам се, че някой ден може би ще бъде другар. Това може да стане, само че не го познавам доста добре. " Това изявление във връзка съветския държавен глава Владимир Путин американският президент Доналд Тръмп направи два дни преди срещата им в понеделник в Хелзинки.

Събитието е определяно от западните дипломати като " същински тест " за уговорките на Вашингтон към НАТО. Трима висши американски представители разясняват пред Reuters, че никой в Пентагона не знае какво ще каже Тръмп на срещата. Съюзниците от Европейски Съюз са обезпокоени, че американският президент може да изрази подготвеност да ограничи или да спре военните учения на Съединени американски щати в Европа, както и да понижи военното наличие.

Възможни ли са отстъпки

Бари Павел, вицепрезидент на Atlantic Council, твърди, че е доста евентуално в Хелзинки Путин да ревизира дали може да накара Тръмп да отсрочи или да приключи ученията на НАТО в Източна Европа. " Гарантирам, че Путин ще попита дали можем да спрем ученията, които евентуално ще опиша като провокативни и скъпи ", декларира Павел пред CNN. Преди дни американският президент посочва, че не изключва прекъсване на военните учения на НАТО в Балтийските страни, в случай че Путин изиска това. На журналистически въпрос дали има намерение да ги приключи, Тръмп отговори: " Може би ще приказваме за това ". Пред CNN обаче върховен американски чиновник от сферата на защитата разяснява, че Пентагонът не чака президентът на Съединени американски щати да спре ученията в Източна Европа.

Кремъл акцентира, че се надява срещата да приготви почвата за аудиенция на Тръмп в Москва и за визити на Путин във Вашингтон. Нито едната от двете страни не чака събитието в понеделник да докара до огромен политически пробив поради положението на американско-руските връзки сега. Но Кремъл показва, че това може да е началото на стопляне, което ще разреши последователно възобновяване на връзките и прагматично съдействие в области от съвместен интерес.

Тръмп смекчи огромните упования за диалозите с Путин, като сподели, че не търси " корав резултат ". И добави, че ще повдигне тематиката за неразбирателствата по отношение на Сирия и Украйна, както и обвиняванията за съветска интервенция в американската политика. " Ще забележим какво ще стане, просто една свободна среща. Няма да бъде огромно обмисляне. Не мисля, че ще отнеме доста дълго време и ще забележим къде ще ни води ", разяснява Тръмп. Отговаряйки на въпрос за други вероятни тематики на диалог, той уточни, че двамата водачи може да дискутират американските учения в Балтийските страни и контрола над оръжията. " Отиваме на тази среща, без да търсим толкоз доста. Искаме да разберем за Сирия ", заключи американският президент.

Тръмп " поправя " дефекти

Попитан дали има метод връзките с Москва да се подобрят, до момента в който Русия продължава да окупира Крим, Тръмп съобщи: " Да, по този начин считам. " И добави, че Путин е нямало да анексира Крим, в случай че той е бил в Белия дом.

" Това беше злополука за Обама и мисля, че, в случай че аз бях президент тогава, той нямаше да превземе Крим. Не сме свалили глобите, те дават резултат. Поех доста дефекти и в този момент ги коригирам един по един. Знам по какъв начин да ги поправя ", споделя президентът на Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР