Още по темата А ако САЩ все пак се oттеглят

...
Още по темата А ако САЩ все пак се oттеглят
Коментари Харесай

Защо трябва да ви е грижа за НАТО

Още по тематиката
А в случай че Съединени американски щати въпреки всичко се oттеглят

Едва ли Вашингтон в миналото ще се откаже от НАТО, само че кошмарният сюжет смущава съня на Европа (обновена)
12 юли 2018
Мнения Daily - Германия е заложник на Русия. А България...?

И още: Лъсват лъжите от референдума за Brexit; Национализмът е в сърцето на мрака и флиртът с него е грешен
12 юли 2018 " Северноатлантическият пакт НАТО е отживялост. " Тази остаряла теза на американския президент Тръмп, от която той публично още не се е отрекъл изцяло, не стопира да смущава съня на европейските политици.

И в случай че предходната година на срещата на върха на НАТО европейците се тревожеха дали Тръмп ще спомене член 5 от Северноатлантическия пакт - клаузата за взаимна отбрана при нахлуване (през 2017 година той пропусна да направи това), в този момент страхът беше дали американският президент няма да повдигне въпроса за член 13 - клаузата за овакантяване.

Сигналите в тази посока през последните седмици не липсваха – като се стартира от закани за евакуиране на американската войска от Германия и се стигне до подмятания за цялостно излизане на Съединени американски щати от алианса. В последна сметка и този път обстановката се размина с лека нерешителност, словесни престрелки и увещание, че Европа си прави оглушки по въпросите на сигурността. " Много е тъжно, когато Германия подписва големи покупко-продажби за петрол и газ с Русия... От нас се чака да я пазим от Русия, а Германия отива и заплаща на Русия милиарди долари ", живописно разказа обстановката Тръмп.

Евентуалното евакуиране на Съединени американски щати от алианса би било злополука и би оставило Стария континент безусловно беззащитен пред лицето на заобикалящите го закани. И то не просто тъй като военният бюджет на Пентагона надвишава двойно съвкупните средства за въоръжени сили на всички останали съдружници, а тъй като съвсем никоя друга натовска войска (с изключение може би на английската и френската) не може да се похвали със съпоставим действителен военен опит. Суровата действителност е, че Европа няма нито квалификацията да се отбранява сама, нито ресурсите за това, нито времето да си ги набави.
В този смисъл обвиняванията на Тръмп, че Европа отхвърля да поеме своя дял от отбраната на континента и да извърши уговорката си отпреди 4 години да дава по 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, са изцяло основателни. Освен това те не са изключително нови и са повтаряни от всеки щатски президент след края на Студената война. Просто актуалният наподобява задоволително невменяем, с цел да премине от закани към дейности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР