Още по темата: 5 неща, които новият кмет трябва да

...
Още по темата: 5 неща, които новият кмет трябва да
Коментари Харесай

Балотажът - първа цел на кандидатите за кмет извън ГЕРБ

Още по тематиката: 5 неща, които новият кмет би трябвало да свърши, с цел да е сполучлив След Тотев ще си търсим доброволец за кмет

Ако някой претендент отвън ГЕРБ желае да завоюва изборите наесен, би трябвало да си сложи първа стратегическа цел ​- да стигне до балотажа. Не е нужна социология, с цел да сме сигурни, че индивидът на ГЕРБ има резервация за втория тур, без значение по какъв начин се споделя той. Интригата е кой ще се изправи против него на балотажа.

Актуалните изследвания и резултатите от предходни избори демонстрират, че капацитет да доближат до втория тур в Пловдив имат само обичайно мощните мажоритарни претенденти Славчо Атанасов и Дани Каназирева и индивидът на Българска социалистическа партия. Как ще се развие борбата посред им на първия тур, зависи от доста и разнообразни фактори, част от които са свързани и със столичните централи на парламентарно показаните партии.

Загадката " БСП-Пловдив "

Столетницата в Пловдив е най-голямата мистерия. На национални или европейски избори социалистите под тепетата са твърдо втора политическа мощ, като нормално имат съвсем двойно по-висок резултат от третите в класирането. От 2003 година насам обаче, когато Захари Георгиев бе напълно покрай Иван Чомаков на балотажа, те не могат да заловен ръка на локалния избор. Червените твърдо окапват рано в разногласието за кмет на Пловдив, като през 2015 година се сринаха до петото място на първия тур с едвам 8640 гласа.

На парламентарния избор през 2017-а обаче Българска социалистическа партия изкара внушителните 40 000 гласа, а даже при ниската интензивност на изборите за Европейски парламент подминаха 20 000. И в двата случая това означаваше близо 26% електорална поддръжка. Въпросът при алените е дали ще съумеят да обединят силите си наесен, като преди този момент изберат мощна фигура, която да активизира партийния избор. Ако това се случи, Българска социалистическа партия ще сложи извънредно висок предел за балотажа, който в последните години е прекосявал само Славчо Атанасов.

Славчо Атанасов и четата с изменник

Представянето на някогашния кмет на локални избори постоянно е било впечатляващо на фона на семплите му изяви, когато се пробва да прелее мажоритарната поддръжка за себе си към някой по-голям политически план. Атанасов е единственият пловдивски политик през 21. век, който е успявал да стане кмет на Пловдив от първи тур. Това обаче стана през 2007-а, когато младият политик бе общ претендент на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация. След това със лични сили 2 пъти стига до балотаж с резултат надалеч над 20 000 гласа на първи тур. И в двата случая (2011 и 2015 г.) Атанасов загуби директния конфликт с Иван Тотев с разлика в границите на статистическата неточност, с което докара безсънни следизборни нощи за всички в ГЕРБ. Сега въпросът е дали Атанасов ще играе самичък, или ще се покаже като по-опитен и отракан политик и изиска поддръжка от другари. Най-естествено е тя да пристигна от Вътрешна македонска революционна организация. Славчо обаче не е единствената алтернатива за хората на Каракачанов в Пловдив. Те могат да играят със собствен претендент, да станат част от необятна коалиция с ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, а за какво не - да поддържат и различен локален план. Каквото и да решат огромните, би трябвало да помнят, че в четата им постоянно има изменник. Освен това няма нищо несъмнено, че симпатизантите им наесен ще гласоподават по този начин, както им кажат войводите. Защото огромна част от последователите на Вътрешна македонска революционна организация към момента свързват Славчо Атанасов с организацията и мъчно ще поддържат негов конкурент.

Случаят " Каназирева "

Дани Каназирева е водач на най-големия локален политически план, който от 8 години играе основна роля в публичния живот на Пловдив. Нейният съюз се движи във възходяща линия и твърдо се трансформира в трета политическа мощ в града, откакто завоюва близо 17 000 гласа на изборите през 2015 година. Подобна електорална поддръжка слага Каназирева напълно покрай прага за балотажа. Въпросът пред нея е от кое място може да си обезпечи още малко поддръжка, с цел да се стигне до исторически пробив в консервативния Пловдив - жена на втори тур и с действителен късмет в изборите за кмет.

Абе, къде са сините?

Пловдив от дълго време не е синята цитадела от първите години на прехода. Големият срив пристигна още през 2007 година, когато бившето ОДС се разпадна на дузина маргинални планове, нито един от които не стигна даже до първата петица на изборите в Пловдив. През 2011-а сините най-малко се върнаха с два мандата в локалния парламент, а през 2015-а, подкрепяйки Здравко Димитров, си подсигуряваха цели 4 места в Общинския съвет. Сега обаче демократите ще би трябвало да се оправят сами и задачата им, наподобява, ще си остане единствено мощната листа. „ Демократична България “ изкара порядъчен резултат от 8,38% на изборите за Европейски парламент предишния месец, само че в брой гласове това прави едвам 6727 бюлетини - прекомерно малко, с цел да се надяват съществено на присъединяване в балотажа. Към днешна дата той наподобява непокътната територия за борба сред Славчо Атанасов, Дани Каназирева и претендента на Българска социалистическа партия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР