Още по темата 13 компании са заявили желание за участие

...
Още по темата 13 компании са заявили желание за участие
Коментари Харесай

Българските кандидати за АЕЦ „Белене“ компрометират категорията стратегически инвеститори

Още по тематиката 13 компании са декларирали предпочитание за присъединяване в плана за АЕЦ „ Белене “

Кандидатите за стратегически вложители за АЕЦ „ Белене “ всяха ужас в политическото пространство у нас, през ваканционния месец август. До момента от енергийното министерство намерено обясняваха по какъв начин присъединяване в процедурата ще вземат международно известни енергийни компании. Предположението им се оказа вярно в частта, че сдружения като „ Фраматом “ и „ Дженерал Електрик “ имат интерес да доставят съоръжение за бъдещата централа. Логично е и доставчикът на оборудването „ Росатом “ да желае да взе участие в градежа на централата като стратегически вложител. Този път съветската корпорация е предпочела да взе участие посредством дъщерната си компания „ Атоменерпром “, а не посредством позната към този момент у нас „ Атомстройекспорт “. Сериозни световни играчи, участващи в процедурата този път са китайската CNNC и корейската хидроенергийна и нуклеарна корпорация KHNP. Разликата с предходната процедура е очебийна при изискване, че в късата листа за стратегически вложител през 2008 година участваха компании като RWE, Elektrabel, Enel, E.ON и ЧЕЗ.

Местните играчи , искащи да вземат участие в като стратегически вложител също не липсват.Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даже сподели, че е " прелестно сюрпризирана " от присъединяване на български фирми/консорциуми. Въпросът са кои са те. И имат ли нужния финансов, механически, софтуерен, кадрови и управнически потенциал за ролята на статегически вложители.

Защото става въпрос за план на стойност най-малко 20 млн. лв., план със стратегическа значителност за стопанската система, за стабилността и развиването на енергийната система, а отсам и за националната сигурност. Проект, който е извънредно комплициран механически и софтуерно, план който концентрира голям публичен интерес - финансов, стратегически, обществен, учебен и големи отговорности по отношение на положителното ръководство, гарантиране на безвредна употреба както във връзка с здравето на хората, по този начин и за опазването на околната среда.

Проучването ни кой стои зад въпросните претенденти сподели, че не имат нито финансов запас, нито механически, нито ноу хау, нито софтуерен, механически, управнически и кадрови капацитет, с цел да има самочувствието, че ще се усеща комфортно и несъмнено в ролята на статегически вложител. Данните, които проучваме, са съображение за един единствен извод - би било извънредно безконтролно и непристойно надменно, в случай че тези двама претенденти останат и в късата листа.

Проблемът не е в това, че двамата претендентите са български компании. Със сигурност щеше да има мотив за удовлетворение и щеше да е приятна изненада, в случай че най-големите индустриални консуматори на електрическа сила - компании от калибъра и с капацитета и опциите на " Стомана ", " Аурубис ", Асарел Медет, КЦМ - Пловдив, Агрополихим, Лукойл Нефтохим и други бяха кандидатствали за статегически вложител или за акционер и покупател на електрическа енергия, в консорциум или поотделно. Освен че подобен интерес има имиджово значение, тези компании имат действителни активи и финансова непоклатимост, което дава гаранции, че планът ще се осъществя, те са с добър кредитен рейтинг, ползват положителни практики в ръководството, в опазвването на околната среда и в корпоративната обществена отговорност. Участието на такива компании би легитимирало плана като стопански логичен и нужен за стопанската система ни. За страдание нито една от огромните индустриални компании не демонстрираха интерес за присъединяване в плана под каквато и да е форма. Което единствено по себе си поражда въпроси.

Кои са Концорциум „ АЕЦ „ Белене “ и сдружението „ ИПК и УП “:

Факт първи. - Заявления подадоха компании, свързани с името на енергийния предприемач Христо Ковачки. Партиите към този момент започнаха да спорят по този въпрос, като те първа ще има повече политически престрелки по тематиката. Според политици и анализатори компаниите, свързани с Христо Ковачки и участващи в процедурата за АЕЦ „ Белене “ са събрани в Концорциум „ АЕЦ „ Белене “ и това са сдруженията „ Атоменергоремонт ", ОЗК обезпечаване, " Гранд Енерджи ", " Квант " ООД и Топлоелектрическа централа " Марица изток " 3. Водещ сътрудник в консорциума е „ Атоменергоремонт ", чийто мажоритарен притежател е Борис Методиев посредством „ Бултрейд корпо-рейшън ". Партньори са Общинска застрахователна компания " с мажоритарен притежател „ Ел-Ем импекс ", „ Гранд енерджи " с едноличен притежател Александър Спасов, „ Квант " и Топлоелектрическа централа „ Марица-3 ".

По този въпрос може единствено да се каже, че връзката с името на скандалния предприемач Христо Ковачки единствено по себе си компрометира плана. В досегашната си активност в енергийния бранш предприятията, свързвани с Ковачки - топлофикации, Топлоелектрическа централа Марица 3 Димитровград, Топлоелектрическа централа Брикел, Топлоелектрическа централа " Бобов дол, минни предприятия и други, има няколко характерности - неприятно ръководство, липса на вложения, изстискване на последните витални сили на сдруженията и на хората, които работят в тях, големи отговорности към държавното обезпечаване и към контрагенти, несъблюдение на екологичните условия и цялостно занемаряване на стандартите в тази област. Какво би търсил сходен " вложител " в многомилиарден план като АЕЦ " Белене "? Може би си мисли, че включването му измежду акциоонерите в плановата компания ще му донесе дивиденти, като да вземем за пример по-добър кредитен рейтинг, както и благоприятни условия да се източва страната и да се подценяват разпоредбите и стандартите. За план, в който сигурността е водеща и извънредно значима, както и положителното ръководство, справедливото възнаграждение на чиновниците и поддържане на нужния каадрови потенциал, в който опазването на околната среда и на здравето на хората са без конкуренция, включването на такива сдружения под каквато и да е форма би било съдбовно и би довело до трагични последствия.

Факт втори. - Интересно е и скромното сдружение „ ИПК и УП “, чийто притежател е украинецът Петро Безпалчук. Дружеството не регистрира облага от активността си за 2018 г и е с допустимо най-скромния капитал от 2 лева. Според регистритте Петро Безпалчук е притежател и на планова компания АЕЦ „ Белене “, записана също в гр. Козлодуй. Нейн шеф до 2016 година е бил Иван Генов – народен представител от Българска социалистическа партия и някогашен началник на АЕЦ „ Козлодуй “. Това, че познаваш процесите в централата обаче напълно не значи, че имаш потенциал да бъдеш статегически вложител и да я управляваш като добър притежател.

Факт трети. - Германската „ Бектрон лиаз техническо инженерство " също демонстрира интерес да влага стратегически в плана „ Белене ". Такова е желанието и на консорциум „ Атомна електроцентрала „ Белене 2019 година ". В него са чешката компания „ Витковице хеви машинери " и българската „ Груп интернешънъл ". За двете компании в консорциума няма информация в Търговския указател по по този начин показаните им имена.

Дружествата подали заявки за миноритарно присъединяване са към този момент познатите „ Атоменергоремонт " и „ Гранд енерджи дистрибюшън " и Република Северна Македония.

Договори за дълготрайно изкупуване на електрическата енергия на бъдещата централа желаеха още веднъж „ Юропиън трейд ъв енерджи България ", " Гранд Енерджи Дистрибюшън ".

Мръсното въглищно минало на родните играчи

Българските претенденти за плана не се славят с положително име като вложители в България. Компаниите в групата на Христо Ковачки съществено замърсяват Гълъбово с работата на Топлоелектрическа централа „ Брикел “, който неотдавна стартира тестово да гори и боклуци, без значение, че няма получено сложно позволение за това. „ Брикел “ беше длъжен да построи сероочистваща апаратура за изгарянето на въглища, само че и през днешния ден е видно по какъв начин черни облаци пушек не престават да обгазяват Гълъбово. По документи и съгласно екоинспекцията обаче нарушаване няма от най-старата брикетна фабрика.

Топлофикациите в няколко регионални града също са част от корпоративното портфолио на предприемача Ковачки, въпреки и импровизирано. Пернишкият Топлоелектрическа централа също стартира да гори боклуци, а отпадък под формата на RDF блокчета възнамерява да изгаря и Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “, също част от тази бизнес група. Фирми, близки до Ковачки, са и главните търговци на електрическа енергия у нас, а застрахователното сдружение издава гаранции за тяхната работа. Въпреки подадения от бизнеса сигнал за изкривявания при свободния пазар на ток, от Комисията за защита на конкуренцията отхвърлиха да образуват произвеждане дали застрахователната компания и търговците „ Юропиън трейд ъв енерджи България ", " Гранд Енерджи Дистрибюшъ” имат нещо общо. Според формалните данни фирмите нямат общо една с друга, обясниха от Комисия за защита на конкуренцията. Други опонират, че общо има и това е регистрацията им на Сейшелите. Затова и закупи толкоз бързо обществена популярност обозначаването им леко ироничното:Христо Ковачки от Сейшелите ".

Подобни родни вложители, които редовно обгазяват обитаеми места, или компании, които съгласно бизнеса работят в картел, в този момент желаят да бъдат стратегически вложител в нуклеарен план за милиарди левове. Дори сумарните доходи на тези компании не могат да се конкурират с тези на международните нуклеарни мастодонти като „ Росатом “, CNNC или Фраматом. Именно интернационалните компании имат и богат опит в ръководството на атомни централи, а от родните вложители единствено една компания може да ремонтира съоръжение на АЕЦ. Управлението на атомна електроцентрала изобщо не нещо обикновено, даже и в актуалния свят на съвременни технологии.

Сега е ред на страната да подреди късата листа в плана, като тежката задача за това се пада на специалисти от НЕК, БЕХ и енергийното министерство. Освен подбора на претендентите те ще би трябвало да преценяват и кои са действителните активи, които има все още за плана „ Белене “.

Класирането при предходната процедура през 2008 година бе направено въз основата на наградата, която фирмите предлагаха на НЕК при структурирането на плана. Дали в този момент има такова изисквание за награда към БЕХ към момента не е ясно. Но пък е ясно, че индикативния период за избор на реализатор ще е една година, а може да се проточи и още дълго напред. При сходна обстановка е все по-малко евентуално да приказваме за подготвена нова нуклеарна мощ в идващото десетилетие.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР