Още по темата: 1000 пловдивчани пазят стволови клетки на децата

...
Още по темата: 1000 пловдивчани пазят стволови клетки на децата
Коментари Харесай

Стволови клетки връщат към живота хора в мозъчна смърт

Още по тематиката: 1000 пловдивчани пазят стволови кафези на децата си

Учени се надяват да върнат към живота пациенти, изпаднали в мозъчна гибел. Компанията от Съединени американски щати Bioquark е получила позволение от здравните управляващи в страната и към този момент трета година тества своята стволово-клетъчна терапия върху хора, чиято мозъчна активност е спряла след необратимо увреждане.

Планът за клинични проби включва няколко стадия. Първият е инжектиране на лични стволови кафези, събрани от периферната кръв или от мазнинните тъкани на пациента. Вторият - вкарване с коктейл от протеини и нервни растежни фактори непосредствено в гръбначния мозък - нейната цел е да подтиква растежа на нови неврони. След двете инжекции следва 15-дневен интервал на лазерна и нервна стимулация, целяща стимулиране на новосъздадените неврони към образуването на невронни връзки. През този интервал се следи непрестанно мозъчната интензивност посредством елекроенцефалография.

Въпреки че до този миг резултатите не са позитивни, учените не губят вяра. Неврологът доктор Ед Купър, един от дребното известни учени, дали своята гласна поддръжка за плана, споделя за съществуването на десетки медицински документирани случаи, в които сходна техника е постигала триумфи, въпреки и лимитирани, при пациенти в дълбока кома. Според него „ съживяването “ на пациент в мозъчна гибел е сравнимо с знамение, само че на процедура не е невероятно. Най-големият проблем, виждан от доктора, е, че с цел да се реализира вярно свързване на моторните неврони с мозъчната кора, е нужен функционален и витален издължен мозък.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР