Още по-обширен район около изригващия вулкан Килауеа на Хавайските острови

...
Още по-обширен район около изригващия вулкан Килауеа на Хавайските острови
Коментари Харесай

Евакуират района на изригващия вулкан Килауеа на Хаваите

Още по-обширен регион към изригващия вулкан Килауеа на Хавайските острови бе разгласен за неразрешена зона и бе издадена строга заповед за евакуация на всички намиращи се в нея , съобщи Ройтерс.
 

Изригването продължава към този момент четвърта седмица и няма никакви изгледи за затихване . Кметът на Големия хавайски остров Хари Ким разшири неразрешената зоната и даде на оставащите там поданици 24 часа да я изоставен или да бъдат задържани и наложително изведени . Разширената неразрешена зона е малко по-голяма от тази, която бе оповестена за рискова по-рано и бе предложено на живеещите там непринудено да се изтеглят.
 
 Gulliver/Getty Images
 

Според чиновници от локалната гражданска отбрана до момента рисковата зона са напуснали към 2000 души още при началото на изригването, почнало на 3 май. Но защото има евакуирани и от прилежащи региони, счита се, че общият им брой е към 2500.-->
 


Стичащата се лава заплашва да прекъсне основно шосе , по което се прави евакуация от бедстващия регион. Най-малко 75 къщи - множеството от тях в общината Лейлани, бяха погълнати от потоци от нажежена до алено разтопена скална маса , извираща от към две дузини вулканични процепи в земната повърхнина, отворили се от началото на изригването на Килауеа . Прекъснати са електроподаващи линии и телефонни кабели в региона. Наред с лавата от земните отверстия струи и отровен газ серен диоксид, който е рисков за здравето.
 
 Gulliver/Getty Images

Кметът на острова удължи с още 60 дни изключителното състояние и подреди да се строят краткотрайни подслони, без да се съблюдават комплицираните бюрократични процедури за ново строителство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР