Още петима класици, творили на кирилица, бяха увековечени в Алеята

...
Още петима класици, творили на кирилица, бяха увековечени в Алеята
Коментари Харесай

Още петима творци заживяха в Двора на кирилицата

Още петима класици, творили на кирилица, бяха увековечени в Алеята на писателите част от Двора на кирилицата в остарялата столица Плиска.

 k-2

В петък особено за церемонията по разкриване на бюст-паметника на ингушетския публицист Идрис Базоркин пристигна министърът на културата на Ингушетия Марет Газдиева с делегация. С наличие почетоха събитието и синът, и внукът на писателя, както и скулпторът, основал паметника Ибрагим Полонкоев. Гостите разясниха, че писателят Базоркин е внук на военачалник Бунухо Базоркин, получил медали за храброто си присъединяване в Руско-Турската война за освобождението на България.

В Алеята към този момент може да се отдаде респект и на Петко Славейков. Бюстът му е следващо, пето подаяние от пенсионираната учителка от Шумен Йорданка Савова. Негов основател е акад.Величко Минеков. Бюстът на Славейков бе открит от шефа на Специализирания музей в Трявна – Юлия Нинова.

 img_5201

В Алеята бяха увековечени и трима сръбски класици – Вук Караджич, Бранислав Нушич и Иво Андрич. Майсторите, изваяли извънредно успешно облиците им са надлежно Убавка Тончев, Катарина Трипкович и акад.Зоран Кузманович–Кузма.
Както „Труд“ писа, Алеята на писателите се попълня от предходната година, а концепцията на основателя Карен Алексанян е посетителите да могат да слагат цвете най-малко пред 80 създатели.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР