Още откакто започнала да преглежда куклите си като малко момиченце,

...
Още откакто започнала да преглежда куклите си като малко момиченце,
Коментари Харесай

Аделина, която получи 2x6.00 на изпитите в Медицинския: Уси...

Още откогато почнала да преглежда куклите си като малко момиченце, Аделина Топалова мечтае един ден да облече бялата докторска престилка. Ще й се случи на този 15 септември. И престилката няма да е просто лекарска и бяла, а тази, която всяка година Медицинският университет в Пловдив връчва дружно с докторски слушалки на първокурсника с най-високи резултати в приемната акция. Церемонията за старта на академичната година е на следващия ден в 11 ч. пред Аудиторния комплекс в наличието на зам.-министъра на образованието Мария Гайдарова.



Хасковлийката се подреди първа в листата на признатите, откакто заслужи две цялостни шестици по биология и химия на приемния изпит. Според новото балообразуване във всички  медицинските университети двете оценки се утрояват, а към тях за първи път се прибавя и триумфът от матурата по български език и литература. И на нея Аделина е отличничка с 5,73. Така тя е призната да следва медицина в МУ-Пловдив

с бал 41,73 - единствено 27 стотни по-малко от оптималния вероятен 42.

Как се реализира това?

Подготовката лишава доста време, сила и нерви, признава Аделина. Тази година приключила Природо-математическата гимназия „ Акад. Боян Петканчин “ в родния си град - в профилирана паралелка по биология и британски език. Освен това обаче, в последните две години се готвила и при частни учители по двете дисциплини, без които медицината не може. Имах шанс с прелестни преподаватели, споделя Аделина. Във формулата й за триумф има още три значими детайла - непримиримост, поредност и самообладание.



И до момента в който частните уроци при някои преподаватели стартират с репликата „ Първо двата учебника наизуст! “, за Аделина методът бил „ Нищо наизуст! “. Всичко би трябвало са се осмисли и разбере, споделя тя. След дълги тренировки да ползва базовите познания в задания от друго естество, твърди, че химията е науката на логиката.

В бъдещата специалност също ще й се постанова всекидневно да употребява знания от разнообразни области, да ги комбинира, да прави разнообразни връзки, да преценява. Избрала е  това със сърце - както има вяра, че би трябвало да се избере специалността на лекаря. И тъй като желае да оказва помощ.

Престижно занятие е, само че зад това стои и огромна отговорност,

добавя Аделина. И обобщава: „ Много е хубаво да знаеш, че със своите познания и умения можеш да облекчиш нечие страдалчество “.



Смята себе си за смела жена. Не се плаши от пандемията, нито от часовете по патоанатомия. А и те към този момент не са в лаборатории с тежък мирис на формалин, а на новите генерации интерактивни 3D дисекционни маси, посредством които се вършат сечения, нараствания и безусловно „ се влиза “ в органите. Чувствам се подготвена за всичко, което ми следва по време на следването и по-късно, безапелационна е Аделина.

„ Да си съзнателен лекар “, я орисала майка й, която е здравна сестра. Въпреки тежката специалност при сложни условия, нито за момент не е опитвала да разколебае щерка си. Аделина има поддръжката и на баща си, който е служител на реда.

Следващата крачка от междинното към висшето обучение отличничката  прави и с житейските упътвания на своите учители от гимназията. „ Там бяхме един екип, едно семейство. Освен на биология и химия, ни учеха да се поддържаме - споделя тя. - Какво по-хубаво от това да подкрепяш и помагаш?! “.

Щастлива  е, че продължава пътя си

в компанията на неколцина другари от междинното учебно заведение.

7-8 от нейните съученици също са признати в МУ-Пловдив - в разнообразни магистърски специалности, само че най-вече в медицина.



„ Щастлива съм с първата стъпка, която направих към фантазията си. С това, че триумфът ми направи всички към мен невероятно щастливи “, споделя Аделина.

Каква желае да види себе си след 10 година? Заобиколена от хората, на които държи - всички живи и здрави. И квалифициран доктор. Толкова съм фокусирана върху това, че за друго не се сещам, усмихва се първокурсничката. И прибавя: „ Но да забележим какво още ми е приготвила съдбата… “.



Твърде малко обаче разчита на нея. „ Собствените старания се възнаграждават “, има вяра Аделина. И пожелава триумф на всички, с които <210> следва да усвоява лекарската специалност.

Не се плаши от изкачване

Стереотипът за живота на младежа в днешно време нормално го праща пред екрана или на дискотека. Аделина обаче не е от тази „ порода “. Предпочита при всяка опция да се насочи на път. Имаме прелестна страна, споделя 19-годишната хасковлийка и продължава да я опознава. Едно от райските кътчета, които към този момент е разкрила с приятелите си, е Райското пръскало. Обича походите и не й се опират нанагорнища.



Друг забавен свят, само че за духовни пътешествия, е литературата. Аделина е прочела всичко от изучаваното в учебно заведение, обичан й е Алеко Константинов. В свободното време пък обича да потъва в престъпните загадки на Агата Кристи.

Още вдъхновяващи истории, хрумвания и препоръки преди старта на образователната година - в специфичното издание през днешния ден "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР