Още от зората на предприемачеството много мъже и жени се

...
Още от зората на предприемачеството много мъже и жени се
Коментари Харесай

10 легендарни инвеститори

Още от зората на предприемачеството доста мъже и дами се посвещават на капиталовия бизнес,като реализират друга степен на триумф при влагането и умножаването на капитали. И както във всяка сфера на живота, финансовият бранш има свои звезди, по които другите се пробват да се равняват.

Разбира се, малко евентуално е средностатистическият човек да успее да повтори триумфа на капиталовите митове. Въпреки това, ние можем да научим нещо от техния опит и препоръки.

Разказваме за 10 известни вложители, които в изцяло справедливо станаха образец за подражателство.

 Снимка 265874
Източник:

Бил Грос

Възраст: 74 години. Основател на Pacific Investment Management Company LLC (PIMCO) - една от най-големите капиталови компании в света. Активи под ръководство: 1,75 трилиона $.

През 1962 година Грос получава стипендия от Университета Дюк, където четири години по-късно приключва бакалавърска степен по логика на психиката.

Първоначалният си капитал набира посредством игра на блекджек в Лас Вегас.

След това през 1971 година получава магистърска степен по бизнес администрация от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

От 1971 година е анализатор в Pacific Mutual Life Insurance Co. Съосновател и до 27 септември 2014 година един от ръководителите на PIMCO, основан през 1971 година Личното му положение се прави оценка на 2,3 милиарда $.

Бил Грос е прочут като покровител за вложение в действителната стопанска система, а не в " зомби корпорации ". Той има вяра, че вложенията би трябвало да доставят задоволство както от етична, по този начин и от финансова позиция.

Грос също по този начин подчертава върху диверсификацията на нвестициите. Освен това той се застъпва за нуждата от задълбочени изследвания на стопанската система и пазарите, както и за запазването на част от парите в брой.

 Снимка 378392
Източник:

Питър Линч

Възраст: 74 години. Мениджър на Fidelity Investments, активи под ръководство: Щатски долар 2,4 трилиона $.

През 1963 година на 19 години Питър Линч прави първата си инвестиция - акциите на компанията Flying Tigers Airlines завъздушния транспорт на товари. Той заплаща 7 $ за акция, след една година цената е 32,75 $.

През 1969 година той е признат във Fidelity Investments. През 1974 година е нараснал в позицията на шеф на проучвателен отдел на Fidelity фонд. През 1977 година - назначен за началник на Fidelity Magellan Fund.

Един от най-успешните и известни вложители на всички времена - Питър Линч, си построява това име посредством ръководството на активите на Fidelity Magellan Fund. Той е нараснал активите на фондовете под ръководството му от едвам 20 милиона и $ до изумителните $14 милиарда - правейки го посредством реализиране на междинна годишна възвращаемост от 29 %. Още повече, че Линч е надминавал доходността на S&P 500 Index в 11 от тези 13 години.

На 46-годишна възраст Питър Линч се отдръпва и се отдава на благотворителна активност.

Инвеститорът е прочут със своята фраза: " Инвестирайте в това, за което знаете ".

 Снимка 317870
Източник:

Уорън Бъфет

Възраст: 87 години. Основен акционер и началник на Berkshire Hathaway, активи под ръководство: 702 милиарда $.

Бъфет е най-големите и един от най-добре познатите вложители в света. Известен е с прозвищата " Пророка ", " Магьосника от Омаха ", " Оракулът от Омаха ".

Той две десетилетия е измежду тримата най-богати хора в света. Неговото персонално положение се прави оценка на близо $100 милиарда. Но Бъфет е и най-големият покровител в историята на човечеството, дал за тази цел десетки милиарди $.

На 11-годишна възраст Уорън прави първи опит на борсата. Заедно със сестра си Дорис купува три привилегировани акции на Cities Service. Първоначален капитал от $10 хиляди той печели от сполучлива бизнес концепция за фризьорските салони.

През 1965 година Бъфет купува надзорен пакет в компанията за произвеждане на текстил Berkshire Hathaway, която става негова съществена капиталова компания за всички последващи години.

През 1976 година, Бъфет придобива National Indemnity Co, след товаGEICO, препоръчани за закупуване на $8.6 млн. и $17 милиона. При рецесията на фондовия пазар през 1973 година купува за Щатски долар 11милиона акции на вестник " Вашингтон пост ".

През февруари 2018 година капиталовата компания на Бъфает Berkshire Hathaway направи няколко огромни покупко-продажби. Купува 18,9 милиона акции на израелската фармацевтична компания Teva за 358 милиона $ и 31,2 милиона акции на Apple.

В същото време капиталовото сдружение съвсем изцяло се отървава от акциите на IBM, като ги редуцира от 37 милиона на 2 милиона.

Считан за най-великия вложител в историята на модерните финансови пазари, Бъфет обръща внимание на върху същинската вътрешната стойност на компанията, а не върху моментната котировка на акциите й, при вземането на решение за вложение.

 Снимка 378391
Източник:

Джон Богл

Възраст: 89 година Основател на Vanguard Group, активи под ръководство: Щатски долар 5,1 трилиона.

Джон Богл е американски бизнесмен, международно прочут вложител, създател и някогашен изпълнителен шеф на The Vanguard Group, станала под неговото управление най-голямата капиталова компания в света.

Автор на бестселъра " Взаимни фондове от позиция на здравия разсъдък: нови императиви за рационалния вложител ". В нея Джон Богл формулира главните правила за пазара на групови вложения:

- избирайте фонд с ниски разноски за издръжка;

- обърнете внимание на спомагателни разноски, подбудени от получените съвети;

- не надценявате успеваемостта на фонда в миналото;

- използвайте индикаторите за предходния интервал, с цел да оцените стабилността и риска;

- пазете се от звездите (отнасящи се до мениджърите на фондове);

- пазете се от огромните фондове; не притежавайте прекомерно огромен брой фонове;

- купете портфейл от фонда и го запазете.

 Снимка 378390
Източник:

Бил Милър

Възраст: 68 година Бивш началник на капиталовата политика в Legg Mason Capital Managemen, активите под ръководство: Щатски долар 752,3 милиарда.

Бил Милър като портфолио управител на Legg Mason Value Trust, реализира една от най-дългите трайно печеливши серия в историята. От 1991 до 2005 година общата възвращаемост на фонда надвишава показателя S&P 500 през 15 поредни години.

Бил Милър назовава себе си стойностен вложител, само че неговата формулировка за стойност на инвестицията води до известно комплициране. Милър счита, че всяка акция може да бъде подценена, в случай че се търгува с отстъпка от нейната същинска стойност.

Индивидуалните вложители могат да се поучат от използването на този принцип на вложение. Милър твърди, че този принцип е в основата на

15-годишния връх по повишение на базовата рентабилност, реализиран от Legg Mason Value Trust.

 Снимка 324286
Източник:

Хуей Ка Ян

Възраст: 59 година Основател на Evergrande Real Estate Group, активи под ръководство: 275 милиарда $.

Д-р Хуей има повече от четвърт век опит в вложенията в недвижими парцели, строителство и ръководство на предприятия. След като приключва лицей той работи в стоманена фабрика в продължение на 10 години, преди да основе групата Evergrande.

Той също по този начин оглавява листата на най-щедрите китайски филантропи, дарявайки $62 милиона за щедрост през 2011 година

Освен Evergrande Real Estate Group Limited, най-големият състезател на пазара на парцели, провинция Гуангдонг, Хуей има футболен тим и кино студио.

Той осъществя големи облаги от вложения в строителни планове за жилищни и офис недвижими парцели. Личното му благосъстояние се прави оценка на 27,5 милиарда $.

Той е измежду най-богатите хора в Китай, а предходната година цената на акциите на компанията му се увеличи с 469%.

 Снимка 378389
Източник:

Бенджамин Греъм

Жизнен път: 1894-1976. Основател на Graham-Newman Partnership.

Греъм е прочут американски икономист и професионален вложител. Той постоянно се назовава татко на стойностното вложение.

Кариерата му стартира като пощальон в брокерската компания Newburger, Henderson & Loeb. за Щатски долар 12 на седмица. Освен директните си отговорности, той е трябвало да отбелязва курса на облигациите и акциите. До 1919 година заплатата на Греъм е се усилва до 600 хиляди $ на година.

През 1926 година Бенджамин Греъм дружно с Джеръм Нюман провежда капиталово партньорство. Това е тази компания, наела Уорън Бъфет на работа тридесет години по-късно.

През интервала 1928-1956 година, до момента в който прави бизнес с Graham-Newman, той по едно и също време преподава курс " Финанси " в Колумбийския университе.

Греъм прикани капиталовата общественост да прави съществена разлика сред вложенията и спекулациите.

Той дефинира инвестицията като интервенция, основана на изчерпателен разбор на обстоятелствата, вероятностите, сигурността на вложените средства и достатъчния приход. Всички останали дефинира за спекулации.

Той предложи вложителите да съсредоточат напъните си върху анализиране финансовото положение на фирмите.

Когато акциите на една компания се продават на пазара на цени, по-ниски от тяхната вътрешна стойност, съществува по този начин наречената граница на сигурност, което ги прави привлекателни за вложения.

 Снимка 231517
Източник:

Карл Айкан

Възраст: 82 години. Основател на Icahn Enterprises, активите под ръководство: Щатски долар 33,3 милиарда

Карл Айкан е американски предприемач и финансист, чието положение се прави оценка преди няколко година на 25 милиарда $.

Той дойде на Уолстрийт през 1961 година като стажант в компания Dreyfus & Company. След няколко години работа на Уолстрийт, Айкан открива лична брокерска компания.

Подобно на доста други през 80-те години, той стартира да прави своето благосъстояние благодарение на облигациите " отпадъци " на финансиста Майкъл Милкен.

Айкън се счита за един от първите финансисти, който стартира да се специализира в greenmail, той самичък назовава себе си инвеститор-активист и бранител на ползите на акционерите.

През 2004 година основава хедж фонда Icahn Capital, през 2011 го закрива за външни вложители и връща парите на своите клиенти.

Доналд Тръмп номинира Карл Айкан като специфичен консултант на президента по въпроси, свързани с промяната на бизнес регулациите.

 Снимка 378388
Източник:

Чарлз Мангер

Възраст: 94 години. Заместник-председател на борда на шефовете в Berkshire Hathaway, активи под ръководство 702,1 милиарда $.

Чарлз Мангер е американски юрист, изтъкнат икономист и професионален вложител. Личното му положение се прави оценка на към 1,3 милиарда $.

Инвестира главно в акции, котирани на фондовата борса, при огромна отстъпка от тяхната " обективна стойност ". От 1962 година до 1975 година сдружението на Мангер обезпечава рентабилност 19.8% годишно, което е съвсем четири пъти по-високо от междинното за пазара.

През 1976 година Blue Chip Stamps се слива с фона на Бъфет Berkshire, където Maнгер става заместник-председател на борда на шефовете. И сега той продължава да заема този пост в Berkshire Hathaway.

От самото начало на своята капиталова активност Maнгер се управлява от признание на цената на сдруженията с положителни качествени характерности и счита за подходящо да заплати обективна цена за такива компании.

 Снимка 378386
Източник:

Джералдин Вайс

Възраст: 92 година Основател на Investment Quality Trends.

Джералдин Вайс е една от първите дами, които са създали име в областта на финансите и е съумяла да потвърди, че дамите могат да бъдат сполучливи вложители.

Тя взема решение да стартира да издава личен капиталов бюлетин през 1966 година, когато тя е била на 40 години и го поддържа цели 37 години, до момента в който не се пенсионира през през 2003 година.

Вайс е създала два сполучливи тактики за търгуване с скъпи бумаги, които в този момент се употребяват по целия свят.

Стратегията за асортимент и систематизиране на акциите, насочена към дивидентите, която Вайс предлага на клиентите си, е по-популярната, като посредством нея се реализира висока степен на рентабилност и доходност даже на " мечи " пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР