Още от вчера започнаха проверките на БАБХ на заведенията, които

...
Още от вчера започнаха проверките на БАБХ на заведенията, които
Коментари Харесай

Започнаха масови проверки в заведения и ресторанти, откриха доста неизрядни

 " Още от през вчерашния ден започнаха инспекциите на БАБХ на заведенията, които отвориха след заповедта на министър Ананиев. За първия ден на територията на страната са осъществени 262 инспекции. Издадени са 41 наставления за разнообразни нередности. Написан е един акт за открити нарушавания ". Това съобщи в ефира на  " Плюс- Минус. Коментарът след новините "  д-р Любомир Кулински, шеф на Дирекция " Контрол на храните " към БАБХ.

Сред най-често срещаните нарушавания са това, че част от притежателите са затворили пространствата с т.нар. френски прозорци, тъй че в помещението не е имало нужна вентилация. В част от заведения е имало несъответствуващи дезинфектанти или те са ситуирани на барплот, наоколо до посудата на заведението.

" Този дезинфектант може да попадне върху чаша или лъжичка за кафе, което е неприемливо. Те би трябвало да се държат надалеч от посуда или открити храни. Това е част от условията, които са разказани в заповедта на министъра на опазването на здравето. Тя е доста ясна. Пише, че би трябвало да има налични дезинфектанти.

Указанията са над 3 страници и в тях доста в детайли е разказано по какъв начин би трябвало да се държи дезинфектант и къде ", изясни Кулински.

За него е значимо, че са отворили тези, които са подготвени с ограниченията. Други пък имали потребност от време за закупуване на маски и защитни средства. Част от притежателите са удовлетворени от ограниченията. Естествено, имало и недоволни.

Най-голямата глоба, която може да бъде наложена, е преустановяване на активността на обекта. Такава се постанова при груби нарушавания. Такова е разполагането на масите на по-малко от минималната отдалеченост, разказана в заповедта. Грубо нарушаване е липса на защитни средства за личния състав и неналичието на хигиена в санитарните пространства.

Според Кулински изискването посетителите на заведения да са семейство не може да се ревизира нито от чиновници на БАБХ, нито от сервитьорите, защото те нямат право да ревизират персонални карти. Той е на мнение, че в случай че посетителите са по-малко от четирима души, даже и те да не са от едно семейство, то тогава заповедта е спазена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР