Още от училище знаем, че полът на жената се определя

...
Още от училище знаем, че полът на жената се определя
Коментари Харесай

Гените на бащата определят пола на децата му

Още от учебно заведение знаем, че полът на дамата се дефинира от двете ѝ Х хромозоми , а този на мъжа - от комбинацията XY . Това значи, че всички яйцеклетки носят по една Х хромозома, а сперматозоидите могат да носят или Х, или Y.

Така полът на заченатото бебе се дефинира от това дали яйцеклетката е била оплодена от сперматозоид, носещ Х или Y хромозома . Затова се смяташе, че вероятността да се роди момче или момиче е 50%, само че все пак виждаме, че в някои фамилии доминират момчетата, а в други - девойките.

 Снимка 379532

Според разбор на данните, обхващащ 927 родословни дървета, съдържащи информация за 556 387 души от Северна Америка и Европа и датиращи от 1600 година, някои мъже са генетично предразположени да имат повече момчета , а други - да имат повече девойки.

Първите наподобява създават повече сперматозоиди, носещи Y хромозома, а вторите създават повече сперматозоиди, носещи Х хромозома.

Жените също носят гена , който дефинира дали ще се раждат повече момчета или девойки, само че той не демонстрира действието си незабавно , а единствено се предава на синовете им.

 Снимка 379567

Известно е, че всеки ген съществува в клетките ни в два разновидността - един, наследствен от майка ни, и втори - от татко ни. Тези разновидности се назовават алели .

И по този начин, в случай че един татко има повече синове, в сравнение с дъщери, то значи носи алела за забременяване на момчета и неговите синове е доста евентуално също да имат повече синове.

 Снимка 379534

С това се изяснява и феноменът след Световните войни да са се раждали повече момчета . Това е по този начин, тъй като в случай че един татко има повече синове и те са били изпратени на фронта, има по-голяма възможност някой от тях да се завърне жив и да съобщи гена за раждане на момчета нататък в поколенията.

 Как наподобява една майка на седем деца
Как наподобява една майка на седем деца

И по какъв начин го реализира

Докато, в случай че различен татко е имал единствено един наследник и повече дъщери, вероятността той да се завърне жив и да съобщи гена за раждане на девойки, е доста по-малка.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР