Още от снощи ромите в Пловдив празнуват – ядат и

...
Още от снощи ромите в Пловдив празнуват – ядат и
Коментари Харесай

Ромите в Пловдив празнуват по домовете си, от снощи ядат и пият за новата година

Още от нощес ромите в Пловдив честват – ядат и пият, танцуват и се веселят. Общността през днешния ден отбелязва Нова година или по този начин наречената Василица - най-големият празник на ромите.

Традиционно той се чества три дни – от 13-и до 15-и януари. 14-и януари е кулминационната точка – това е най-важният ден от поредицата. Счита се, че от най-голямо значение е първият посетител в къщата, тъй като какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.

И тази година жителите на квартал Столипиново ще честват безшумно и добродушно, без шумни тържества и обилни танци по улиците. И в случай че предходната година COVID-19 спъна пиршеството, то тази година повода за липса на организация е гибелта на дългогодишния началник на фондация " Рома " – Антон Карагьозов.

„ Не сме организирали празненство, нямаме даже закупен петел. Все още тъжим за татко ми. Той бе основател на събитията, организираше мероприятията и обединяваше хората. Обществото ще си чества по домовете. Още от нощес се яде и пие, само че няма да излизаме по улиците”, съобщи Асен Карагьозов пред TrafficNews.

От администрацията на регион „ Източен” също обявиха, че няма да се организира публично събитие за ромския празник. Причината е новата ковид вълна и нарасналият брой на инфектирани в страната.

В другите две ромски махали на Пловдив – Шекер и Арман, също няма да отбелязва Банго Васил. Ако има организация, то тя ще е сред жителите и няма да има всеобщи събирания по улиците. Това обявиха от регион „ Северен”.

Повечето хора ще останат по домовете си, където ще отбележат по своему с песни и танци празника.

Въпреки това полицейското наличие в кварталите ще бъде засилено. Ще се следи за публичното успокоение, както и за произшествия. Не на последно място ще се съблюдава за съблюдаване на ограниченията против Коронавирус.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР