Още от потъването на Титаник на път за Ню Йорк

...
Още от потъването на Титаник на път за Ню Йорк
Коментари Харесай

Нови доказателства разкриват, че Титаник може да е потънал заради пожар

Още от потъването на Титаник на път за Ню Йорк през април 1912г, постоянно сме мислели, че повода е прекомерно високата скорост и най-мразения айсберг в света. Нови доказателства обаче разкриват, че това не е цялата история.

Сенан Молони, ирландски създател, писал много за историята на Титаник, показва, че съгласно нови улики, бедствието на борда на кораба е породено от пожар, а не от лед.

Новата доктрина е показана в документалния филм „ Титаник: Новите доказателства “, излъчен по английския Channel 4 на 1 януари.

„ Първоначалният отчет приписва потъването на божие дело. Това не е елементарна история на конфликт с айсберг и поглъщане, а съвършена стихия от невероятни фактори, случили се в точния миг: огън, лед и незаконна немарливост. “ – изяснява Молони.

Според създателя, пожар е избухнал в един от бункерите с въглища още преди корабът да напусне родното си място в Белфаст. Наскоро разкрити фотоси демонстрират, че по кораба е имало дълга 9 метра черна диря по корпуса преди да напусне пристанището в Саутхемптън, Англия. Пожарът е огънал стоманената обвивка и я е направил по-крехка.

Смята се, че навръх това място айсбергът удря кораба. Молони споделя, че пожарът може да е отслабил корпуса на кораба и да е го е направил доста по-уязвим към силата на удара.

Добавя също, че се е знаело за пожара, само че информацията е прикрита от боязън, че пътуването ще бъде анулирано.

Новата доктрина развива предходна концепция на професор Робърт Есенхай от 2004г. Според него, сериозен пожар може да е принудил екипажа на кораба да усили скоростта, заради което се е стигнало да конфликта с айсберга.

Повечето историци през днешния ден са съгласни, че в даден миг на борда на Титаник е имало пожар. Точно по кое време обаче, към момента не може да се каже сигурно. Някои обаче настояват, че даже да не е имало пожар, силата на конфликта е била толкоз огромна, че корабът не е имал късмет.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР