Още от началото на годината започнаха да падат цените на

...
Още от началото на годината започнаха да падат цените на
Коментари Харесай

Шефът на Софийската стокова борса с много важна новина за цените

Още от началото на годината започнаха да падат цените на типичните борсови артикули. Забелязват се избрани трендове и при нас в страната, само че те са обусловени от обстоятелството, че типичните борсови артикули се търгуват в цялото земно кълбо и когато една наклонност тръгне при някоя стока - да вземем за пример, при петрола, при металите, при зърното, тази наклонност няма по какъв начин да подмине и българската борса.

Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия основният изпълнителен шеф на Софийската стокова борса Васил Симов.

Той изясни, че от началото на годината цената на петрола е паднала повече от двойно. "Бяхме привикнали цената да е към 65-70 $ за барел, а сега е 26 $ за барел.

Това въздейства и на производните на петрола артикули и би трябвало те също да смъкват цената си.

Фрапираща е и цената при търговията с металите. Много ясно се обрисува наклонността към намаление на цените, може би заради по-слабото ползване в Китай, където се търгуват главните количества метали ", добави той.

При цветните метали има намаляване сред 30 и 50% единствено за три месеца.

Симов изясни и за деблокирания от запаса алкохол.

"Обявиха авансово от щаба, че ще се деблокира алкохол от държавния запас. Той беше пуснат на търг през нашата борса и се търгуваше доста интензивно през последната седмица, имаше доста поръчки за покупки.

Всичко, което пуснаха като търговия, се продаде. Останаха дребни количества - към 7-8000 литра, които следва да търгуваме и идната седмица ", сподели Васил Симов.

Той изясни, че на Софийската стокова борса цената на питателните артикули също върви надолу. Става въпрос за пшеницата, царевицата, слънчогледа. При някои от главните хранителни артикули се следи понижение - да вземем за пример, при брашното.

Задържа се цената на млечните артикули - кашкавал, сирене. Яйцата резервират цената си. Има повишаване при месото. Цитрусовите плодове нарастват също. "

Няма да се учудя, в случай че при някои хранителни артикули се забележи по-продължително понижаване на цените, защото съм очевидец на едно презапасяване на популацията, купуваха се доста огромни количества хранителни артикули, аз съм уверен, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в идната седмица покупателната интензивност ще намалее.

Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да понижат цената, с цел да продадат останалите артикули ", сподели още Симов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР