Още от миналото се зараждат хиляди поверия и поличби, които

...
Още от миналото се зараждат хиляди поверия и поличби, които
Коментари Харесай

Защо никога да не изхвърляш боклука вечер?

Още от предишното се зараждат хиляди поверия и поличби, които свързват дадени дейности, знаци, облици със надлежно предопределение или знак от ориста.

Днес хората, които са суеверни, съблюдават някои правила, които да им обезпечат успокоение и сигурност. Някои поверия са толкоз постоянно срещани, че съвсем няма човек, който да не е осведомен с тях. Такива са да вземем за пример поверията за черни котки, за оглеждане в огледалото, за пране на празници и др.

В това отношение множеството хора са чували вярването, че боклукът не би трябвало да се изхвърля вечер.

Това е антично вярване, на което и през днешния ден мнозина се доверяват.

Ето какво значи то:

Съществуват разнообразни суеверия за изхвърлянето на боклука.

- Според някои от тях, вечерното време е времето на злите духове. Тогава те излизат, дружно с вещиците, по тази причина хората не би трябвало да излизат на открито.

- Други тълкувания считат, че изхвърлянето на боклука е обред за свързване на злите духове, които излизат, с цел да приберат този отпадък. По този метод те всяват мрак, беднотия и мизерия в дома. Затова човек може самичък да се обрече на беднотия, когато изхвърля боклука през нощта.

- Друго сходно поверие е, че с изхвърлянето на боклука през нощта, се изхвърлят и всички пари на дома. Вследствие на това се всяват безконечна беднотия и бедност.

- Някои поверия гласят, че боклукът символизира съкровените секрети на дома. Когато човек реши да изхвърли този отпадък във вечерните часове, то той ще съобщи всички секрети на злите духове.

 Зли сили

- Други вярвания сочат, че всяка активност, която е ползотворна и добра, би трябвало да се прави в светлите часове на деня. През нощта се правят единствено неприятни и греховни неща.

- Друго вярване гласи, че през нощта положителните духове отбраняват единствено подредените къщи, в които боклукът е събран и подготвен. Ако той се изхвърли през вечерта, то домът остава без отбрана и може да бъде атакуван от зли сили.

- Някои поверия пък сочат, че всяка изхвърлена движимост през нощта ще служи на недоброжелатели и вещици, които да я съберат и с нея да изготвят своите мрачни ритуали за черни вълшебства.

Ето още известни поверия, в които хората имат вяра.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР