Още от древността хората са възприемали хиените като лукави и

...
Още от древността хората са възприемали хиените като лукави и
Коментари Харесай

История за смела лъвица и стадо страхливи хиени

Още от древността хората са възприемали хиените като лукави и лакоми, само че и страхливи същества. Характерно за тях е стадният метод на живот и грозно издаваните звуци, наподобяващи на присмехулно кикотене. На нищо по-различно от стадо хиени не приличаше сборището, което в сряда се беше събрало в лъскавия петзвезден хотел в центъра на столицата, с цел да претендира, че “свободата на словото” у нас е било застрашено.

До болежка втръсналото факсимиле, което вълнува само тях самите. И надали е нужно да им се обръща чак толкоз внимание, в случай че с арогантното си държание, страхливите поединично, само че смели в стадо, не потвърдиха всичко, което в последните година-две безогледно отричаха.


Иво Прокопиев честити Новата година на репортерката от Канал 3 Снежана Хитова, само че момент по-късно бяга от въпросите

Представянето на пасквила за “свободата на българските медии” не беше нищо по-различно от трета колекция на така наречен подмолен кръг “Арго”. За първи две, провели се през лятото и есента на 2016 година, разбрахме от скандалните стенографски мемоари, станали обществено притежание малко след изключителните парламентарни избори предходната година.

Сигурно, с цел да не разбере обществото още веднъж по какъв начин подмолно се инженерстват политически хибриди, възнамеряват се митинги, спускат се “опорни точки” до поръчкови “журналисти”, този път идеолозите на задкулисието взеха решение да вдигнат завесата. Само видимо, несъмнено. Приватизаторите на морала, за следващ път наговориха куп внушения, операции и клюки, че даже не е нужно да бъдат опровергавани.



Огнян Донев не пожела да разяснява делото за неплащането на 63 млн. лева налози
Единственото друго този път бе, че вместо провалените им политически номинали, на сцената се появиха персонално кукловодите на Прехода Прокопиев, Донев, Дончев. За да потвърдят това, което беше ясно още отпреди една година, когато отричаха, че дружно се опитваха да инженерстват ГМО-коалицията “Да, България”, с цел да получат парламентарно посланичество и властови постове.

Но тематиката в този момент са медиите и тяхната (не)свобода. Една млада кореспондентка, името й е Снежана Хитова, съпроводена от камерата на “Канал 3”, в действителност сподели какъв брой откъснати от действителността са хора, които до момента в който приказват за плурализма в медиите, в действителност го потъпкват. Цензорите на морала са същите, които към този момент две десетилетия се пробват да скъсат опашката на предишното си, което пази тайните за престъпното замогване.

Достатъчно бе човек да гледа по какъв начин преди малко заявилите, че не се опасяват и дружно ще са по-силни от всеки път, кукловоди бягаха като подплашени хиени от микрофона на търсещата отговори доброжелателна кореспондентка. Смелостта на този млад публицист контрастираше със страха от истината на Прокопиев, Донев и Дончев и изключително мощно с арогантността на Галя Прокопиева, която даже не посмя да извърти взор към опитващата се да разбере повече за протичащото се зад тежките порти на залата кореспондентка.

Да си приказвал за потребността от свободни медии, само че авансово да си повикал единствено личните си или комфортни на теб “журналисти” от мейнстрийм малките екрани, уеб сайтове и радиа, чиято публицистична политика контролираш, няма по какъв начин да те направи герой за правдивост. Снежана Хитова се изправи против три хиени и ги накара да побягнат, както техните събратя от африканските савани бягат, когато попаднат на пътя на някоя лъвица.


Сашо Дончев и защитата му напуснаха през задния вход сбирката в 5-звездния софийски хотел

От какво, в действителност, бягаха тримата олигарси ли? От истината за личната им неплатежоспособност. Тримата издават медии, които съществуват отвън всякаква пазарна логичност. Сайтове и печатни издания, които от дълго време да бяха банкрутирали, в случай че в действителност не се използваха като бухалки и паралелно с това за щитове против напъните на страната да обезпечи господство на закона. Изданията на Иво Прокопиев – “Дневник” и “Капитал”, не биха могли да съществуват без безусловно непрозрачното и корумпиращо журналистическата специалност финансиране от компрометираната фондация “Америка за България”.

Същото се отнася до уеб страницата на Стоянка Георгиева “Медиапул”. Сам Огнян Донев призна, че финансира уебсайт и едноименно списание “Клуб Зет”, на които е забранил да пишат за неговия главен бизнес – фармацията, т.е. производството и търговия с медикаменти. Ще отрази ли в миналото поръчковото сайтче на Донев обективно протичащото се в правосъдната система, в случай, че е обвиняем за неплащането на 63 млн. лева налози. Горе-долу същата е обстановката с малотиражния вестник на Сашо Дончев “Сега”, който от дълго време е изгубил своята публика и в интернет.

Общото сред въпросните издания, с изключение на, че служат заедно като инструмент за напън върху трите останали управляващи и най-много се използват от притежателите им за агитация против неуместната им прокуратура, е че те са всичко друго, само че не и медии. Това са заводи за произвеждане и мултиплициране на операции, инженерстване на политически ГМО-та, политически и институционален рекет, оклеветяване на биографии, оскърбителен акции против стопански съперници, ерозиране на публичното доверие в институциите, замяна на историята и ценностната система на народа.

Нима ще прочетете в “Капитал” или “Дневник” истината за приватизацията на 33% от държавния дял в трите ЕРП-та, осъществен с дейната роля на някогашните министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, чиито дейности Прокопиев отхвърля да е дирижирал, въпреки тримата да са обвинени точно за продажбата на миноритарния пакет на едно от електроразпределителните сдружения. Ще разберете ли истината от изданията на Прокопиев за заграбването на “Каолин”?

Толкова ще я разберете, колкото ще прочетете от уеб страницата “Клуб Зет” за приватизацията на “Софарма”, “Софийски аптеки” и цената на медикаментите. Дали вестник “Сега” в миналото е правил изчерпателен разбор за работата на Комисията за енергийно и водно контролиране или за пагубната роля за високата цена на природния газ, която са имали медиаторите при превозването й от Русия до България?

Освен реклама на личните им бизнес-начинания или този на техни съучастници, които постоянно са по ръба на закона, а и оттатък него, в изданията на триото олигарси и присъдружните им “медии”, в никакъв случай няма да чуете истината за нарушаванията на монополисти като “Софийска вода”, да вземем за пример, нито за ощетяването на правата на потребителите и на българските производители от непознатите хранителни вериги или за потреблението на евтината работна ръка у нас от непознати компании. Срещу тази цензура въпросните заводи за “фалшиви новини” се употребяват с лобистката поддръжка на задгранични организации, а и на обособени посланици, които изцяло разбираемо пазят ползите на корпорациите, явяващи се водещи данъкоплатци, само че не у нас, а в непознатата страна.

Вместо обективност и истина за обстановката в страната, Европа и за света, във фабриките за “фалшиви новини” ще откриете купища манипулативни и оскърбителен материали за български бизнесмени, български компании, изобщо за целия народен капитал, с изключение на, в случай че не е обвързван с техни съдружници. Тогава ще четете сапунени истории за сполучливи старт-ъпи. Но няма да знаете, че зад тези захаросани материали и сполучливи започващи компании, в действителност се крият схеми за източване на вноските на жителите в частните пенсионни фондове.


Галя Прокопиева съвсем на тичешком напуща тайната колекция на поръчковите издания

Освен, че служат за манипулиране на публичното мнение по политически и стопански тематики и въпроси, свързани със правосъдната система, изданията на борците за (не)свобода на медиите са тези, които настойчиво водят поход против обичайните национални полезности и идеали, против българския дух и история. Като се стартира от хибридното пропагандиране на потребността от узаконяване на хомосексуалните бракове, одобрение на Истанбулската спогодба, отбраната на “третия пол” и се стигне до декриминализиране на използването на марихуана или потребността страната да се ръководи от “грантови” НПО-та.

За хиените националните традиции са отживялост, която би трябвало да бъде жигосана и осквернена. Патриотичните дела и идеали са обект на насмешка, а историята на 13-вековна България - обект на непрекъснато посягане и деформиране. Целта им е да инженерстват нова идеология, която да увлече масите, само че не съумяват, поради това врещят, че все някои им пречи, поради това не стопират да клеветят личната си страна, с вярата, че външни сили ще им обезпечат служебно националната обич. За техен смут, българите няма елементарно да станат вегани, нито ще заобичат “третия пол”, още по-малко ще повярват на олигарсите, които в последните три десетилетия са ограбили страната по няколко пъти.

Ефектът от третата колекция на " Арго " ще е същият като от предходните две, завършил с политическото им капитулиране. Опитът им да употребят наличието на огромно количество европейски служители и евролидери, пристигнали у нас поради историческата опция, която България има като ротационен ръководител на Съвета на Европейския съюз, с цел да дестабилизират законните държавни институции или да си обезпечат индулгенция против наказателни преследвания за закононарушенията им, няма да успее.

Времената са разнообразни и с изключение на, че постоянно ще са маргинално малцинство, въпреки и шумно, динамичните промени в Европа и света неизбежно ги вършат неподготвени и неприспособими към новите провокации и действителности, където националните полезности имат водеща роля. Защото Председателството ще отмине, резултатите от него ще имат резултат върху развиването на Стария континент за години напред, само че няма да има и спомен от стадото хихикащи хиени, разбягали се при типа на една лъвица, в каквато в действителност олигархичните куловоди трансфораха една млада, само че смела кореспондентка.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР