Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние

...
Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние
Коментари Харесай

В Англия са въведени първите пощенски кутии

Още от дълбока античност поражда нуждата за връзка на разстояние и обмяна на информация. Особено след основаване на писмеността, размяната на писмени известия става належаща. В Древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай съществува добре развита държавна пощенска връзка, която се реализира с пешеходци или конници чрез щафета. Друг метод е потреблението на пощенски гълъби със закачено документално известие на крайници.
На територията на Западна Европа през 15 век стартира да работи частна поща, основана в Германия, която конкурира държавната. Частната поща просъществува 400 години и е изплатена през 1867 от държавното управление на Прусия. През 16-ти и 17 век във Франция, Англия, Швеция и някои други страни поражда централизирана кралска поща. Постепенно с развиването на обществото и науката става неотложно пощенски услуги да се правят в международен мащаб, сред обособените страни.
Пощенските марки и тяхното колекциониране е специфичен раздел от историята на пощенските услуги. През 1840 година в Англия са отпечатани първите в историята пощенски марки – „ Черното пени “, на които е изобразена кралица Виктория. В България първите пощенски марки се появяват след Освобождението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР