Още осем държави откриха специални сметки в рупии (SRVA), за

...
Още осем държави откриха специални сметки в рупии (SRVA), за
Коментари Харесай

Още 8 държави откриха специални сметки в рупии

Още осем страни откриха специфични сметки в рупии (SRVA), с цел да улеснят трансграничните търговски разплащания в индийска валута, заяви новинарският уеб страница Firstpost.

Обикновено vostro сметка се открива в локална банка от името на задгранична банка в националната валута на първата, в този случай в рупии.

Досега са открити 49 сметки vostro в страни, измежду които Русия, Шри Ланка, Мавриций, Малайзия, Сингапур, Мианмар, Израел и Германия.

През юли Резервната банка на Индия (РБИ) разгласява подробни насоки за интернационалните търговски транзакции в индийска рупия, защото Ню Делхи се стреми да насърчи потреблението на националната валута за разплащания с други страни след налагането на антируски наказания.

SRVA разрешават на притежателите да влагат остатъка от салдото в индийски държавни скъпи бумаги. Международните търговски разплащания, при които се употребява индийската рупия, са спомагателен механизъм към съществуващата система, при която се употребяват свободно конвертируеми валути. За разлика от други сметки в рупии, SRVA изискват публично утвърждение преди откриването им.

През октомври вторият по величина заемодател в Русия - ВТБ, заяви, че е разкрил специфична сметка Vostro в рупии в своя индийски клон, с цел да даде опция за по-активно потребление на индийски рупии при заплащания по контракти за импорт и експорт сред двете страни. Междувременно съветският банков колос Сбер стартира да предлага на клиентите си сметки в SRVA, с цел да улесни комерсиалните транзакции в рупии, които се усилват заради западните наказания.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР