Още около сто може да са станали жертва на същите

...
Още около сто може да са станали жертва на същите
Коментари Харесай

Интерпол спаси 50 деца от педофилска мрежа

Още към 100 може да са станали жертва на същите хора. Сървърът, на който са били качвани материалите с похищенията върху деца, се е намирал в България.

Разследванията по отношение на интервенцията на Интерпол са се провели в близо 60 страни. Довели са до ареста на девет души в Тайланд, Австралия и Съединени американски щати и се чака да има още задържани. Мрежата е толкоз огромна, с толкоз доста разклонения, с близо 63 000 клиенти в целия свят, че следствието може да продължи с години.

Операцията на Интерпол „ Черна китка “ е почнала преди 2 години, откакто са били проследени материали с детска порнография до уебсайт в тъмната мрежа (darkweb), където потребителите са употребявали програмен продукт за криптиране, с цел да се скрият. Тъмната мрежа може да бъде достигната посредством разнообразни търсачки и потребителите би трябвало да имат точния адрес, с цел да посетят уеб страницата.

Първият арест е от началото на 2018 година, когато главният админ на един от уеб страниците Монтри Салангам е арестуван в Тайланд, а различен админ – Река Токпутза, е задържан в Австралия за владеене на хиляди материали с детска порнография, снимани в Тайланд и Австралия. В множеството от тях той е основният причинител на похищенията над невръстни. Едно от децата било едвам 15-месечно към оня миг.

Жертви на Салангам са били даже личните му племенници. Той е получил присъда от 146 години затвор, а Токпутза е наказан на 40 години затвор.

Няколко от задържаните в Съединени американски щати били хора на доверени позиции. Сред тях има и човек, протегнал ръка на двегодишния си полубрат, сподели районният представител на американското министерство на вътрешната сигурност в Банкок Ерик Маклафлин, представен от Интерпол.

Българският отдел за битка с киберпрестъпността е дезактивирал сървъра на уебсайт, на който в течение на няколко години нов материал е бил качван всяка седмица.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР