Още няма задържани за бомбения атентатГлавният прокурор пътувал сам в

...
Още няма задържани за бомбения атентатГлавният прокурор пътувал сам в
Коментари Харесай

Взривът за Иван Гешев внесен от чужбина

Още няма арестувани за бомбения атентат
Главният прокурор пътувал самичък в колата, сподели служебният вътрешен министър

Демерджиев няма достъп до досъдебното произвеждане

Взривът за атентата против основния прокурор Иван Гешев най-вероятно е импортиран от чужбина. Според специалисти става въпрос за веществото „ нитропента “, което не се създава у нас, научи „ Труд news ” от осведомени с следствието.

Бомбеният атентат против Иван Гешев бе осъществен на пътя Самоков-София до местността Ярема малко след 11,30 ч в понеделник. Главният прокурор се прибирал от среща с младши прокурори, когато до кортежа му избухнала адската машина, която съгласно специалисти е с 3-килограмов тротилов еквивалент. По знамение няма потърпевши при терористичния акт. 
Според експерти по гърмежи нитропентът е съвсем два пъти по мощен от динамита, а взривната му вълна е с 9000 метра в секунда, писа уеб страницата breaking.bg.

Междувременно служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разгласи в Народното събрание, че основният прокурор Иван Гешев е пътувал самичък в бронирания автомобил. „ От самото начало проследявам развиването по този проблем. В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на фамилията господин Гешев. Бил е самичък с назначената му защита от НСО. Маршрутът е бил нормален за него, неведнъж е минавал по него. Видът на взривното устройство не разрешават ударната вълна или парчета да обхванат в купето на бронирания автомобил. Той е доста по-сигурен от автомобила, който употребява президентът ", сподели Демерджиев.

Според осведомени Министерство на вътрешните работи шефът интензивно се интересувал от следствието на атентата, макар, че няма такива пълномощия по закон.

„ Вътрешният министър Иван Демерджиев очевидно знае авансово заключенията от назначените експертизи преди те да са подготвени. Той няма достъп до материалите от формираното досъдебно произвеждане. Съгласно наредбите на Наказателно-процесуален кодекс право да разгласяват информация по него имат единствено и само наблюдаващите прокурори, а след тяхно позволение и съответни лица, измежду които той не е. Ниската подготвеност или политическата агитация не могат да оправдаят изявления, които са в несъгласие с конституцията и законите в страната “, разяснява пред медии Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Въпреки десетките разпити към момента няма арестувани за атентата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР