Още няколко минути и емблематичната катедрала е щяла да рухне

...
Още няколко минути и емблематичната катедрала е щяла да рухне
Коментари Харесай

1 млрд. евро са събраните до момента дарения за Нотр Дам

Още няколко минути и емблематичната катедрала е щяла да рухне - настояват публични източници. Над 20 минути личният състав от храма е търсил самичък огнището на пожара и едвам по-късно е извикана пожарна.

Вижте повече детайлности от кореспондента на БНР Юлия Талева

Днес продължава следствието за аргументи за пожара, което е обрисува доста комплицирано заради цялостното заличаване на всевъзможни материални детайли.

Според " Льо Паризиен " двама чиновници по сигурността в катедралата са споделили на полицията, че огнището е било локализирано в основата на рухналата кула-стрела откъм Сена. Аларма се е задействала, само че компютърна неточност първоначално ги е насочила в неправилна посока. Възможно е да е станало късо съединени, съгласно вестника.

Знае се, че пожарът е почнал в 18.50 часа - тъкмо в толкоз часа тази вечер ще забият камбаните на всички френски катедрали, а всеки миг би трябвало да стартира съвещанието на френското държавно управление, отдадено напълно на възстановителния проект за " Нотр Дам ".

Както оповестява RTL обещаните дарения до момента доближават 1 млрд евро. Вероятно ще бъдат доста повече.

Експертите обаче се безпокоят от сигурността на постройката, някои нейни елементи са застрашени от срутване. Стоят въпроси и какви материали ще бъдат употребявани - дали ще се построява още веднъж дървената структура или ще се употребява по-бърза техника.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР