Още не е ясно дали фирма Балкан ресурс“ е акредитирана

...
Още не е ясно дали фирма Балкан ресурс“ е акредитирана
Коментари Харесай

Сложиха пореден краен срок за преместване на серовъглерода от Враца

Още не е ясно дали компания „ Балкан запас “ е акредитирана да извърши извозването на рисковия серовъглерод от територията на бившето „ Химко “ във Враца. „ Все още не е показан документ за нейната дееспособност за сходен жанр активност, само че ще не преставам да изисквам тези документи от нея “, съобщи днес експертът от Регионална инспекция за опазване на околната среда, ръководител на комисията, Георги Караиванов пред медиите.
Междуведомствената комисия през днешния ден влезе на територията на компания „ Камибо “ ООД, с цел да връчи акт за неизпълнено наставление за нарушаване – неизградена местна система за обявяване, чиито период изтече. С този акт, чиято хипотетична стойност е 20 хиляди лева ., компанията към този момент има два акта, за които ще заплати 40 хил.лв. 
Ето какво е извършено до момента на територията, където се съхраняват 110-те тона серовъглерод:
„ Вчера компания „ Камибо ”ООД е предоставила проект с 10 действия, които са направили досега – обезпечено трифазно зареждане на електричество на площадката за транспортиране. Това ще се види, в случай че ни дават схеми и чертежи “, разяснява Караиванов.
„ Осигурена е непрекъсната наличност на  вода – 30 кубика вода.  Не е обезпечено взривозащитено осветяване на площадката. Има взривообезопасена  потопяема помпа, тя е за работа с нападателни течности, обезпечен е и компресор за нея.  Има  доставен обезвреждащ химикал за обезпечаване при разлив на рискови материали, само че не са показали тъкмо какъв е, добави Караиванов.  Азотните станции още не са обезпечени “.
Както се вижда, обезопасяването при извозването на серовъглерода е комплицирана активност, която изисква голям брой ограничения, които досега към момента не се виждат на площадката на „ Камибо “ ООД. В качеството си на ръководител на комисията, Г.Караиванов може и ще продължава да изисква документи, която да верифицира осъщественото.
„ След 10 дни още веднъж ще дойдем да проверим, сподели Караиванов. Но всички наши инспекции от  средата на м.май 2018 година остават или неизпълнени или затаяват истината. Обещанията да се завърши с извозването до 15 юни, дадени от Станислав Попов, притежател на компанията, не станаха действителност. Най-обезпокоителното обаче остава PX -3, компанията го знае. Попов по този начин и не сподели анализите за липса на серовъглерод. Киселинният темперамент на водния басейн разяжда повърхността, въздейства корозивно на тръбите и на самия бетон. Сега са правени опити да завържат самите тръбопроводи, рампата е паднала от тежестта на служащите, само че миризмата я има, продължава и бълбукането на водата. Самото оборудване е рисково за транспортиране “, акцентира Караиванов.
 „ Някога неговата профилактика е била поддържана прецизно, а в този момент ще е още по-трудно, тъй като то не работи от години. Няма да разреша на компания, която няма акредитация и спецификация да се занимава с тази рискова активност, рискова за всички хора. Има една мъгла към компания „ Балкан запас “ – не излиза наяве дали тя ще извози серовъглерода или е единствено медиатор. В закона е казано, че би трябвало да има бистрота за активността по транспортиране на рисковото вещество. Биха могли и да го унищожат, само че е определен разновидността да се изведе от площадката “, посочи Караиванов.
„ Опасност постоянно има, ние сме на мрачно, тъй като нямаме оценка за положението на серовъглерода. От това идва заплахата. Материалът е взривоопасен “, удостовери специалистът от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Запознати с огромното наводняване от мина Плакалница, при което починаха хиляди врачани, припомниха, че и за укрепването на оборудването тогава,  са чакали отново решение от горната страна. Сега не може повече да се чака. Група патриотично настроени поданици, които постоянно участват на даваните брифинги, излязоха със мнение,че е нужна бързата интервенция на кмета на Община Враца. Без намесата на локалната и държавна власт, съгласно тях, процесът за транспортиране на серовъглерода може да се бави до зимата.
До 18 май т.г. притежателят на компанията Стaнислав Попов даде обещание, че ще има лаборатория, която ще проучва положението на басейна с тръбите. Досега такава не е открита, не са правени и разбори. Капацитетът на компанията „ Балкан запас “ също не е явен.
Ще чакаме новата инспекция на Междуведомствената комисия след 10 дни, като се надяваме да има най-накрая развиване на казуса с извозването на серовъглерода.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР