Още не били завършили молитвата си, когато управителят, изпълнен с

...
Още не били завършили молитвата си, когато управителят, изпълнен с
Коментари Харесай

Днес Отбелязваме Изключително Важен Християнски Празник. Ето Какво Гласят Традициите

Още не били приключили молитвата си, когато шефът, изпълнен с гняв, още веднъж заповядал да ги провесят и да ги стържат с стоманени куки и кръвта потекла на потоци от ребрата им, само че макар страшните страдания, те ни минимум не отслабвали, тъй като Бог ги поддържал и им давал неотстъпчивост и мощ. Те се молели по този начин и не чувствали тъгите, тъй като Христос облекчавал болките им.

После шефът заповядал да ги хвърлят отново в тъмницата, и като събрал влъхви и магьосници, които могат да омагьосват зверове и змии, им наредил посредством заклинанията си да съберат най-страшни влечуги - аспиди, ехидни и змии и да ги пуснат в тъмницата при мъчениците. Но гадините пълзели в краката на светите мъченици, без да се допират до тях и да им сторят зло; а светиите възпявали и славели Бога.

Така прекарали в тъмницата дружно с гадините три дни и три нощи, а на четвъртото денонощие през нощта шефът изпратил да схванат дали змиите са умъртвили мъчениците. Пратениците, като доближили тъмничните порти, чули по какъв начин светите пандизчии пеят и славословят Бога. За да схванат по-добре какво става в тъмницата, те се качили на покрива, отворили го и видели по какъв начин светиите седят, а Божий Ангел не разрешава на змиите да се приближат до мъчениците. Пратениците, като видели това, се ужасили и незабавно съобщили на шефа.

Рано сутринта шефът заповядал заклинателите да махнат от тъмницата змиите, аспидите и ехидните, а мъчениците да се доведат на съда. Когато заклинателите отишли в тъмницата и почнали да споделят своите нормални заклинания, змиите не ги послушали, само че с огромна гняв се устремили през отворените порти против своите заклинатели и ухапали до гибел и тях, и всички, които били там. След това довели светиите в съда, а шефът, като ги видял невредими, изпаднал в гняв и ги осъдил на посичане с меч. Тогава страдалците, изпълнени с неописуема наслада, с забавление тръгнали към гибелта, като пеели:

- Ти ни избави, Господи, от тези, които ни обиждаха, и посрами тези, които ни ненавиждат.

Слугите, които ги отвели на мястото на изтезанието, изпълнили това, което им било заповядано, и Христовите изповедници получили страдалчески венец. Благоговейни мъже прибрали светите им тела и с чест ги погребали недалече от града.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР