Още на третия ден от новата година инвеститорите са изправени

...
Още на третия ден от новата година инвеститорите са изправени
Коментари Харесай

Напрежението между САЩ и Иран доведе до скок на петрола и спад на акциите

Още на третия ден от новата година вложителите са изправени пред сериозна геополитическа неустановеност,

Фючърсите на водещите американски борсови показатели се намалиха с над 1%, откакто Съединени американски щати нанесе въздушен удар, при който беше погубен водачът на елитните елементи " Ал Кудс " на Иранската революционна армия военачалник Касем Солеймани. Увеличаването на напрежението в Близкия изток докара до скок на цената на петрола в петък с над 4% и спад на акциите на самолетните компании и туристическия бранш.

Dow Jones отстъпва с 1.2% преди началото на търговията, S&P 500 – с 1.35%, а Nasdaq 100 – с 1.57%. Златото, което е сигурен актив в сходни обстановки, нарастна с 1.3%. Акциите на огромните петролни компании последваха растежа на цените на петрола – книжата на Exxon Mobil и Chevron се покачиха надлежно с 1.3% и 1.2% в часовете преди началото на борсовия ден в Съединени американски щати. А тези на Occidental Petroleum и Schlumberger се повишиха с към 2%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Европейските акции - надолу

Паневропейският показател STOXX 600 се намали с 0.8%, като в алена територия са индикаторите на тържищата в Лондон, Франкфурт и Париж. Туристическият подиндекс.SXTP отстъпва с 1.8%, основно поради пониженията при Lufthansa, Air France и EasyJet.

Едва е третият ден от новата година и вложителите са изправени пред сериозна геополитическа неустановеност, съобщи пред Reuters Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Глобалните финансови пазари започнаха новото десетилетие със мощна доза оптимизъм за възстановяване на комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай, както и с по-добри стопански вероятности. Някои анализатори показаха разпродажбите в петък като метод търговците да се препозиционират за новата година.

" Напрежението в Близкия изток е отлично опрощение за намаляване при акциите (след мощно рали) ", декларира Дейвид Мадън, анализатор на CMC Markets. " Може да имаме малко неустановеност и нараснали цени на петрола за още няколко дни, само че не виждам това да отклони световните пазари на акции и да стартира сериозен спад. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР