Още на първото се заседание в четвъртък назначеният преди два

...
Още на първото се заседание в четвъртък назначеният преди два
Коментари Харесай

Кабинетът Донев отмени временно решението за членство в ОИСР

Още на първото се съвещание в четвъртък назначеният преди два дни длъжностен кабинет на Гълъб Донев анулира три решения на предшествениците си от държавното управление на Кирил Петков. Сред тях е това за участието на България в Организацията за икономическото съдействие и развиване (ОИСР), именуван още Клуба на богатите, ремонти в закон от голяма важност за проекта за възобновяване и резистентност, по който България чака 12.6 милиарда лева безплатно от Европейска комисия, и безплатно даване на терен с някогашни казарми в Ямбол на общината за осъществяване на план за центрове за деца, възрастни, клубове по ползи, паркова зона и за развлечения.

В решението за анулацията им се показва, че те не са били финализирани от предходния състав на Министерския съвет. Били са признати с направени в тях промени, допълнения и разяснения, само че те не са били отразени в дефинитивни текстове, каквито по този начин и не са били показани по реда на устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация. Липсват и модифицирани претекстове съгласно направените в тях промени, допълнения и разяснения, показват от пресслужбата на държавното управление.

Поради значимостта на решението за организацията и координацията на процеса на диалози и подготвителни действия за присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, такова ще бъде прегледано още идната седмица, допълват от Министерския съвет.

Решението за Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Постановлението за организация и съгласуваност на процеса на диалози и подготвителни действия за присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) бе признато на 13 юли 2022 година и бе несъмнено от някогашния към този момент зам.-министър на външните работи Васил Георгиев като " основополагащ документ и в съдружното съглашение " на четворната коалиция.

Поканата към България да стартира публични договаряния за участие в така наречен клуб на богатите беше отправена на 25 януари от Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на равнище министри. На 10 юни държавното управление утвърди Пътната карта за процеса на присъединение на България.

Отмененото в този момент разпореждане трябваше да сътвори междуведомствени работни групи по всяка една от областите, които ще бъдат обект на изчерпателен механически обзор от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, и в къс период да се показа първичен меморандум. В този документ страната претендент излага своята изходна позиция по отношение на всички настоящи тематични правни принадлежности на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в областта на активността ѝ.

Явно идната седмица служебният кабинет ще излезе със свое решение за Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Отмяна на проектозакона за финансовите принадлежности

Промените в Закона за пазарите и финансовите принадлежности, значими за реализацията на проекта за възобновяване и резистентност, бяха признати на 28 юли 2022 година като крайният период,поставен от Европейска комисия за това е 12 август 2022 година Те би трябвало да вкарат така наречен Централни контрагенти, които да уреждат клиринговите връзки сред продавач и покупател за понижаване на риска, когато купувачът не е в положение да заплати цената или когато продавачът откаже да достави скъпите бумаги, предмет на договорката.

В законопроекта се предвиждаше и по какъв начин да се употребяват държавни принадлежности за финансово стабилизиране, въвеждаха се административни наказания за нарушавания и такси за издаване на лиценз за осъществяване на активност като централен контрагент и за осъществяван надзор от Комисията за финансов контрол.

Остава неразбираема ориста на казармите в Ямбол

След прекратяването на решението за безвъзмездното прекачване на някогашните казарми в Ямбол на общината, взето от кабинета " Петков " на 5 май 2022 година, не е ясно какво ще се случва с терена от 342 дка, който се намира в относителна непосредственост до центъра на Ямбол.

Мястото не се употребява от Българската войска и през 2021 година е трансферирано на регионалния шеф на Ямбол, а година по-рано общината е приела решение, че желае да вземе парцела за реализиране на план за развиването му.

Намерението на общината е там да има детски дневен център с безвъзмездни занимания, площадки за игра и спортни терени. Предвижда се също дневен център за възрастни хора с безвъзмездни услуги, който ще бъде филиал към Дома за остарели хора " Св. Архангел Михаил ". В момента този дом е напълнен и има потребност от разширение. Клубове по ползи с просветителна цел, които ще са към Центъра за поддръжка за личностното развиване към Общински детски комплекс, зони за разходки на домашни любимци, езеро с водни лилии, атрактивни направления за колела, ролкови кънки, площадки за пейнтбол стадиони, за волейбол и бадминтон и т.н, са заложени в плана.

Ямболският кмет е удостоверил, че локалната власт може да извърши капиталовото си желание, като няма да желае средства за това от държавния бюджет. Премиерът Кирил Петков е настоял тогава да има категорично изискване в контракта за прекачване сред страната и общината, че парцелите ще бъдат употребявани тъкмо с описаната цел, а няма да бъдат застроени с жилища да вземем за пример след време, което е признато.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР