Още на 21 ноември 2018 г. ЕК прие доклада за

...
Още на 21 ноември 2018 г. ЕК прие доклада за
Коментари Харесай

Препоръките на ЕК към България – гръмотевична буря в ясен ден

Още на 21 ноември 2018 година Европейска комисия одобри отчета за механизма за предизвестие, в който беше посочено, че България е една от страните членки, за които ще се извърши изчерпателен обзор. Анализът на Комисията тогава ѝ даде съображение да заключи, че в България са налице макроикономически несъответствия. Вчера бяха оповестени рекомендации към страната ни, само че констатациите преди тях звучат надали не като „ гръмотевична стихия в явен ден “.
Ако ги прочетете деликатно, а преди този момент сте слушали какво изясняват ръководещите, ще се съгласите с определението за гръмотевичната стихия.

Тъй като Комисията продължава да реализира мониторинг на правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност в България, тези области не са включени в характерните рекомендации за България. В отчета на Механизма за съдействие и инспекция от ноември 2018 година се показва, че България продължи напъните си да реформира правосъдната си система и за превъзмогване на минусите в битката с корупцията и проведената престъпност, само че че са нужни по-нататъшни старания в редица области. Комисията ще оцени напредъка още веднъж при започване на есента на 2019 година Това значи, че тематиката „ Корупция “ ще е извънредно настоящо към идните кметски избори.

В една от оповестените през вчерашния ден рекомендациите са споделя, че България е приела законодателни промени през 2018 година и работи за транспонирането на следващата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари, само че следва да се обърне внимание на ефикасното използване на тези ограничения. „ Органите към момента не са завършили и не са уведомили за националната оценка на риска, която е крайъгълен камък в създаването на съответни национални политики за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Освен това последните събития в банковия бранш демонстрират, че е належащо да се ускори националният контрол върху интернационалните финансови покупко-продажби и да се подсигурява ефикасното използване на нормативната уредба за битка с изпирането на пари. На риска от корупция би трябвало да бъде обърнато по-сериозно внимание, защото тя съставлява предикатно закононарушение за изпирането на пари. Българските органи ще би трябвало да покажат съответни и трайни резултати, демонстрирани посредством дефинитивни решения по каузи за корупция по високите етажи на властта. Използването на финансовите следствия и финансовото профилиране е лимитирано “, написа още Европейска комисия.

Като гласовит пестник за ръководещите звучи и това, че:„ Институционалните дефекти, регулаторната неустановеност, корупцията и незадоволителното предложение на работна ръка не престават да са измежду главните спънки пред вложенията. Управлението в обществения бранш се нуждае от повече бистрота, по-ясни правила и дълготрайна вероятност. “

Освен това се показва, че събирането на налози не наподобява да се усъвършенства на всички места със същото движение. Това се отнася изключително за обвързваните с труда налози, вноските за обществена сигурност и някои категории акцизи. Съществуват също по този начин данни, че недекларираният труд и противозаконната търговия с горива не престават да бъдат предизвикателство… Справяне с провокациите в характерни области на данъчната система е от първостепенно значение за в допълнение понижаване на към момента огромния дял на сивата стопанска система.

Ето още единствено няколко от констатациите на Европейска комисия:

Държавните предприятия страдат от едва корпоративно ръководство, което се отразява в огромна степен върху техните стопански индикатори.

Все още се следят някои недостатъци в банковия бранш.

Голямата задлъжнялост на частния бранш и на към момента високото ниво на необслужваните заеми.

Липсата на подобаващи принадлежности за мониторинг не разрешава прецизен разбор на актуалните и новите предварителни производства и производства по неплатежоспособност и не разрешава идентифицирането на съответни проблеми или слаби места.

Комисията за финансов контрол предложи система бонус-малус, по която сега тече необятен публичен спор с нерешителен резултат.

Инфраструктурата страда от сериозен дефицит на вложения. Обхватът и качеството на транспортната инфраструктура се усъвършенстваха, само че остават под междинното за Европейски Съюз ниво.

Съществува нужда от в допълнение насърчаване на железопътни и пътни сектори, както и на съответната Европейска система за ръководство на железопътното придвижване и на интелигентни транспортни системи. В България нивото на съгласуваност и филтриране на градските отпадъчни води е ниско, нивото на замърсяване на въздуха и на депониране на битови боклуци е високо, а процентът на преработване е доста по-нисък от междинния за Европейски Съюз.

през 2018г. разноските за научноизследователска и развойна активност остават доста ниски както в частния, по този начин и в обществения бранш. Частните вложения в научноизследователска и развойна активност са монопол на огромни мултинационални сдружения и са съсредоточени в района на столицата.

Честото потребление на директно възлагане на публични поръчки и огромният брой единични предложения съставляват опасност за прозрачността и успеваемостта на системата.

Начителното закъснение на въвеждането на електронни публични поръчки не разрешава по-нататъшно възстановяване на прозрачността и ефикасността на процедурите за възлагане на публични поръчки.

Нарастващият дефицит на умения в България изисква обилни вложения. Пригодността за претовареност намладите хора може да се увеличи, в случай че бъдат усъвършенствани качеството и успеваемостта на стажовете и чиракуването. Освен това присъединяване в ограничения за повишение на квалификацията и преквалификация измежду възрастното население е доста едва.

Работодателите и синдикалните организации към момента имат разнообразни мнения по отношение на критериите, коитода се ползват при определянето на минималната работна заплата. Има поле за по-широк консенсус по отношение на въвеждането на справедлив и транспарантен механизъм за установяване на заплатите.

Образователните резултати са ниски и не престават да бъдат мощно повлияни от социално-икономическия статус на родителите. България влага незадоволително средства в образованието, изключително в предучилищното и началното обучение —две области, които са от решаващо значение за основаването на равни благоприятни условия от ранна възраст.

В България към момента се следи високо ниво на неравноправие на приходите и на риск от беднотия или обществено изключване.

Част от популацията изпитва усложнения при приемането на достъп до жилища на налични цени.

Секторът на опазването на здравето към момента се характеризира с ниски обществени разноски. Хората в България са изправени пред стеснен достъп до опазване на здравето, породен от неравномерното систематизиране на лимитираните запаси и слабото покритие на здравното обезпечаване.

Пълният текст на рекомендациите към отчета може да видите на български ТУК и на британски ТУК.

Екип Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР