Още на 20 август от федерацията поискаха предприемането на спешни

...
Още на 20 август от федерацията поискаха предприемането на спешни
Коментари Харесай

Бойко Борисов Сряза Лентичката, Но Пожарникарите Въобще Не Одобряват Новите Пожарни Автомобили!

Още на 20 август от федерацията желаеха предприемането на незабавни ограничения за осъществяване на обстойна инспекция кой и при какви условия е одобрил доставката на пожарните коли Магирус TLF3000/300 на шаси Ивеко ФФ150ЕВ по оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 “.

От федерацията са инициирали и анкетно изследване, извършено в интервала 24 август – 10 септември 2018 година измежду пожарникари и водачи на профилирани коли за пожарогасене. В него са взели участие 147 пожарникари, от които 21% са водачи на профилирани коли за пожарогасене, 19% са по едно и също време и пожарникари и водачи, 20 % са старши пожарникари, а 33% са на служба шеф на дежурна промяна и пълководец на екип в Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Службите на 97% от интервюираните разполагат с пожарен автомобил Ивеко Магирус TLF 3000/300 (4000/500), като той се употребява като главен автомобил за гасене на пожар съгласно 62% от интервюираните, за гасене единствено на горски пожари го употребяват 7%, рядко го употребяват 14% от участниците в анкетата, а 12% са споделили, че избират да не употребяват този автомобил.

48% от участвалите в анкетата пожарникари и водачи на профилирани коли са споделили, че не се усещат сигурни при ръководство или возене в тези коли. 33% са дали отговор, че се усещат сигурни, само че по-малко спрямо другите коли и едвам 8% са споделили, че се усещат сигурни с Ивеко Магирус, написа Офнюз.бг.

Общо 59% от участниците в проучването са попадали в рискови обстановки при возене/управление – 20% са споделили, че тази обстановка е била еднократна, а 39% са имали повече от една рискова обстановка с този профилиран автомобил. Голяма част от обстановките, за които са споделили съвсем 80% от интервюираните, са свързани със мощно поднасяне в ляво или в дясно на автомобила освен при внезапно натискане на спирачки, само че и при завои и неустойчивост даже при ниска скорост. Споделени са случаи, в които колите са поднасяли на завои при изсъхнал асфалт и температура към 25 градуса, както и на завои до момента в който се е движел с доста ниска скорост.

Основните проблеми, които са имали участниците в проучването на СФСМВР с този пожарен автомобил са свързани с проблеми със спирачките, висок център на тежестта, поради което автомобилът се накланя повече от обикновено на завоите, и занасяне.

За спирачната система е посочено, че тя е слаба и неустойчива. " При избрани рискови (и освен ситуации), при натискане на педала на спирачката, автомобилът придърпва мощно в ляво или в дясно; шарката на гумите е такава, че автомобилът сервира доста при влажен асфалт; теч на трансмисионно масло ", показват от синдикалната организация.

Един от интервюираните е декларирал:

Проблем при натискане на спирачка - дърпа в ляво или дясно - по негово предпочитание. Нестабилен даже при ниска скорост. При скорост към 50км/ч и заобикаляне на затруднение – наблягам, без внезапно въртене на кормилото, се изискват съществени старания, с цел да остане на пътя. Спирачките са незадоволително ефикасни, даже при потребление на моторна спирачка и сортиране на правилна предавка. При мощен непряк вятър зимата в камиона влезе сняг и се наложи да употребявам зимна бойна куртка, с цел да стопля крайници си, намиращ се до вратата. След прибиране в службата се оказа, че има разстояние сред вратата и уплътнението.

Имало случаи, при които моторната спирачка се задействала без причина, като по този начин се получава излишно закъснение на автомобила. Констатирани са и случаи на изгасване на автомобила и демонстрация на други механически нередности по време на гасене на пожар.

90 % от интервюираните пожарникари са чували за проблеми с тези коли, с които са се сблъсквали сътрудниците им в други служби. Според интервюираните 12% от пожарните коли не се обслужват при механически проблеми, а 19% са споделили, че в случай че зародят проблеми, то те се отстраняват на място – в гаража, от самите чиновници.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР