Помощни пратки и евакуации, докато Азербайджан възстановява контрола над отцепилата се провинция

...
Още много необходимата хуманитарна помощ беше на път към сепаратисткия
Коментари Харесай

Още много необходимата хуманитарна помощ беше на път към сепаратисткия регион Нагорни Карабах през Азербайджан и Армения< /p>От ЙОАННА КОЗЛОВСКА Associated Press, 23 септември 2023 г., 15:03 ч. Недостиг на храна и гориво и последвалата светкавична военна офанзива на Баку тази седмица.

Нагорни Карабах попадна под контрола на етническите арменски сили, подкрепени от арменските военни в сепаратистки битки, приключили през 1994 г. Арменските сили поеха контрола и върху значителна територия около азербайджанския регион.

Азербайджан си възвърна контрола над околните територии в шестседмична война с Армения през 2020 г. Примирие с посредничеството на Русия сложи край на войната и контингент от 2 000 руски мироопазващи сили беше изпратен в региона, за да го наблюдава. тежък артилерийски огън срещу етническите арменски сили, смекчавайки страховете от трета пълномащабна война в региона.

Съгласно споразумението с посредничеството на руските мироопазващи сили, Нагорно- Сепаратистките власти на Карабах направиха значителни отстъпки: разпуснаха отбранителните сили на региона и изтеглиха военния контингент на Армения. Но въпросът за окончателния статут на Нагорни Карабах остава открит и е в центъра на преговорите между страните, които започнаха в четвъртък в азербайджанския град Евлах. Новости в събота публикуваха снимки на танкове, системи за противовъздушна отбрана и други оръжия, за които се съобщава, че са предадени от сепаратистките сили на провинцията на азербайджанската армия.

Стотици етнически арменци, евакуирани от Руските миротворци от Нагорни Карабах в резултат на азербайджанската офанзива, която Баку нарече „антитерористична операция“, бяха заснети в събота да къмпингуват пред летище близо до базата на руските миротворци от Artsakh TV, телевизионен оператор, базиран в Нагорни Карабах на име след предпочитания от етническите арменци термин за региона.

Елена Еремян от село Аскеран каза пред Artsakh TV, че тя и семейството й „не са имали намерение да напускат“ района, тъй като те „не са го направили чувствайте се в безопасност навсякъде“, след като азербайджанските войски се преместиха в региона.

Валери Хайрапетян от Хатерк каза, че той и съседите му се бориха да напуснат, след като азербайджанските сили влязоха в селото по-рано това ден.

„Хората си тръгнаха както можеха. Някой дори си тръгна без дрехи. Не можаха да вземат нищо. Има хора, които не са яли нищо. Вчера някой е загубил съзнание от глад”, каза той.

Трети евакуиран, също от Хатерк, твърди, че азербайджанските войски не позволяват на млади мъже да напуснат. Ромела Аванесян се позова и на слухове, че те може да бъдат вкарани в затвора, но не даде конкретика.

Твърденията на евакуираните не можаха да бъдат независимо проверени.

Министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов потвърди в петък решимостта на Баку да гарантира на жителите на Нагорни Карабах „всички права и свободи“ в съответствие с конституцията на страната и международните задължения за правата на човека , включително гаранции за етническите малцинства.

Офисът на азербайджанския президент Илхам Алиев заяви в събота, че Баку е създал „работна група“, за да предостави на жителите на Нагорни Карабах с медицински грижи, храна и други основни стоки.

Азербайджанските власти съобщиха в събота, че същия ден са изпратили над 60 тона гориво през територията на южнокавказката страна през път, водещ от град Агдам до регионалната столица на Нагорни Карабах, Степанакерт.

Международният комитет на Червения кръст също каза в събота, че е изпратил 70 тона хуманитарна помощ, предимно брашно, за Нагорни Карабах през така наречения Лачински коридор, единствената пътна връзка на региона със съседната на Азербайджан Армения. Руските миротворци трябваше да осигурят свободно движение по маршрута, но Баку наложи блокада през декември, твърдейки, че Ереван използва пътя за добив на минерали и незаконни доставки на оръжия за сепаратистките сили на провинцията.

Армения обвини, че затварянето е отказало основни доставки на храна и гориво за приблизително 120 000 души в Нагорни Карабах. Азербайджан отхвърли обвинението с аргумента, че регионът може да получава доставки през Агдам - ​​решение, на което властите в Нагорни Карабах отдавна се съпротивляваха, които го нарекоха стратегия Баку да поеме контрола над региона.

Руското министерство на отбраната каза по-рано тази седмица, че е разрешило доставките на помощ по коридора Лачин.

Москва също е изпратила над 50 тона хранителна помощ и други „основни нужди“ на Нагорни Карабах, съобщи държавната агенция РИА Новости в събота. Същия ден руското министерство на отбраната публикува видео, на което се вижда как руски миротворци, разположени в региона, разтоварват товара. че са се появили „по-добри възможности“ за търсене на мирно споразумение с Армения след 30 години конфликт, до голяма степен съсредоточен върху статута на Нагорни Карабах.

Но арменският външен министър Арарат Мирзоян, на извънредно заседание в петък на Съвета за сигурност на ООН, свикано за разглеждане на ситуацията в региона, обвини Баку, че е предприел „непровокирана и добре планирана военна атака“ срещу провинцията.

Междувременно протестиращи отново се събраха в събота в големите градове на Армения, настоявайки властите да защитят етническите арменци в Нагорни Карабах и призовавайки за оставката на арменския премиер Никол Пашинян. Следственият комитет на Армения съобщи, че е образувал 49 наказателни дела срещу демонстранти, обвинени в призоваване към масови безредици, вандализъм и носене на нелицензирани оръжия. в петък, че е арестувал 98 протестиращи на митинг в столицата на страната Ереван.

___

Авторът на Associated Press Аида Султанова допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР