Още куп странности и фрапиращи факти изплуваха от сделката с

...
Още куп странности и фрапиращи факти изплуваха от сделката с
Коментари Харесай

След разкритията за задкулисие: Още фрапиращи факти за тол-системата в България

Още куп странности и фрапиращи обстоятелства изплуваха от договорката с тол-системата в България. Това откри Фрог нюз след обзор на част от документите, обвързвана с построяването и действието на системата, която коства на данъкоплатеца 150 милиона.
Документи от Аржентина

Първият любопитен и несъмнено стеснителен факт е, че в документите свързани с даване на тол-услуги, на всички места се отбелязва, че са благосъстоятелност на сдружението „ Капш “, а не на АПИ или Министерство на регионалното развитие, както се чака. Друга специфичност е, че въпросните бланки са направени от Капш ТрафикКом Аржентина. Видно от включените в консорциума сдружения „ Капш Трафик Солюшън “ ДЗЗД, който построява системата в страната ни, такова сдружение от Аржентина не попада.

Това слага под въпрос юридическата легитимност на документите, с които компаниите аплайват за снабдители на тол-услуги.

.

Само за информация в консорциумът “Капш Трафик Солюшън “ ДЗЗД вземат участие следните сдружения:

„ Капш Телематик Технолоджис България “ ЕАД,

„ Капш Телематик Сървисиз “ – Полша,

„ Капш ТрафикоКом Транспортейшънс “ СА – Испания,

.
Снимка: Заглавна страница на анекса

Странният анекс в контракта сред България и „ Капш “

Три месеца преди да започва тол-системата в България, изпълнителят на публичната поръчка – гореспоменатия консорциум „ Капш “ и страната подписват чудноват анекс. Според него цената остава същата – 150 милиона лв., само че огромна част от отговорностите и дейностите на изпълнителя отпадат, а други са променени.

Така да вземем за пример " Капш " са освободени от задължението да преоборудват 125 съществуващи рамки за надзор, които се намират в обитаеми места. Общият брой рамки, които е трябвало да бъдат преоборудвани, е 320, като след спомагателното съглашение техният брой е бил понижен до 200. " Капш " са освободени също по този начин от задължението да слагат над 200 км оптични кабели до десетте най-натоварени гранични пункта в страната, отбелязва „ Капитал “. Друга основна смяна е, че плануваните 30 офиса по граничните пунктове, на които е трябвало да се глобяват неплатилите водачи, излизащи от страната, ще бъдат единствено седем. В анекса е записано, че " страните абсолютно одобряват за открито, че измененията нямат финансово отражение "

Монополистът на тол-услуги е обвързван неразривно с Капш

Интересен е и фактът, че един от притежателите на монополистът и народен снабдител на тол-услуги „ Интелигентни Трафик Системи “ е Станислава Арнаудова. Според „ Общество ОРГ “ тя живее в едно и също, скъпо и първокласно жилище с представителя за България на австрийската компания " Капш " Борис Марков. В изявление пред „ Капитал “ бизнес дамата изяснява, че дължи бизнесът й е потръгнал и върви без спънки поради дългогодишното й партньорство с „ Капш “. Не се изключва вероятността в това да се крият и опитите за налагане на монопол в този бизнес.

За монополното състояние на „ Интелигентни Трафик Системи “ през вчерашния ден алармираха от „ Телетол “. Техният контракт за снабдител на тол-услуги е преустановен с неуместното пояснение, че са механически несъвместими със системата на АПИ. Това пояснение няма по какъв начин да се одобри за правдиво, тъй като Агенцията въобще не им е предоставила достъп до системата. Оправданието на държавният орган е било, че и те нямат достъп и чакат информация от „ Капш “. Шефът на тол-системата твърди, че по случая с „ Телетол “ е изпратил три писма до Капш, само че отговор към момента няма. В преписка с потърпевшата компания той твърди, че ще предложи АПИ да санкции непознатия консорциум поради отхвърли им да дават достъп до системата на регистриран снабдител.

Излиза, че „ Капш “, което е частно сдружение управлява страната, в лицето на нейните институции – АПИ и Министерство на регионалното развитие, безапелационни са специалисти. Припомняме, че през март тази година службите в Чехия влязоха с гръм и тропот в офисите и домовете на представителите на „ Капш “ в страната. Оказа се, че огромната акция е поради следствие за голяма корупция, ощетяваща страната.

Третия снабдител е новородена компания

В момента трета компания е получила опция да стане снабдител на тол-услуги. Това е сдружението " Конкорд Смарт Инфраструктура " АД. Проверка на Фрог в комерсиалния указател откри, че тази компания е записана единствено месец преди УС на АПИ да вземе решения да я допусне до пазара на тол-услуги. Това е акционерно сдружение, само че действителните притежатели са американецът Джефри Нортръп и Флорин Ибрани, който има двойно поданство от Съединени американски щати и Хърватия.

Предстои да разберем дали на тях ще им бъде възложен достъп до системата и кой в действителност ще го направи – дали страната или „ Капш “. Още преди да откажат достъп на „ Телетол “ до тол-системата, от АПИ им подсказали, че би трябвало да имат „ човек “, с цел да им се случват нещата.

Очаквайте продължение по тематиката.

Екип Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР