Още когато влизахме в Европейския съюз, трябваше да афишираме, че

...
Още когато влизахме в Европейския съюз, трябваше да афишираме, че
Коментари Харесай

Стефан Цанев: Пишем на БГ азбука, не на кирилица

„ Още когато влизахме в Европейския съюз, трябваше да афишираме, че езикът, с който влизаме, писмеността, с която влизаме, не е кирилица, а българска писменост. " Това съобщи по БНР поетът, публицист и драматург Стефан Цанев.

" Може да се спори доста за глаголицата – кой я е основал, за какво я е основал. Но писмеността, на която ние пишем през днешния ден, е основана в България от българи – от Климент и от Наум. Това би трябвало да се знае – че е българска писменост, тъй като към този момент македонците я оповестиха за македонска, руснаците премълчават, че е българска, присвояват, че е тяхна. Масово светът, като ни види писмеността, споделя: А, вие пишете с съветски букви. На това трябваше да се постави някакъв край и най-легалното, най-хубавото щеше да бъде, в случай че 24 май беше разгласен за народен празник. Това, което сме направили – най-великото за нашата цяла история, многовековна, е основаването на тази писменост “, разяснява Стефан Цанев.

Това неглижиране ще докара до злополука за националното ни самочувствие, счита поетът, който назовава „ изтърван късмет “ това, че не обвързваме националния си празник с културно постижение, а с политическа дата, както се прави на всички места другаде.

„ Това е мъчителен въпрос, най-малко за мен, който с тези буквички ляга и става. Това е рядко постижение. Няма различен народ на света, който би се похвалил със основаване на една писменост, на която пишат над 300 милиона души по света. “

Цанев е оптимист, че не е късно това да се направи. „ Този спор върви още от 1990 година, когато 9 септември трябваше да се отстрани като народен празник. “

Довечера е телевизионната премиера на пиесата на Стефан Цанев „ Цигуларката на Бога “. Пиесата се играе в Драматичен спектакъл „ Любомир Кабакчиев “ – Казанлък под режисурата на Мартин Киселов. В ролята на цигуларката е Доротея Тончева.

„ Изкуството би трябвало да разкрива на хората, да въздейства върху душите им, да ги прави по-добри, по-любвеобвилни. Няма друга цел изкуството съгласно мен “, добави Цанев. Апатията съгласно него е „ гробището на всички положителни планове и на положителните качества на хората “.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР